31 Oktober 2017, een bijzondere dag voor Sint Maarten. De dag dat de deadline afloopt voor wat betreft twee voorwaarden die Nederland als koninkrijkspartner heeft gesteld aan de regering van Sint Maarten, alvorens Nederland bereid is om hulpfondsen ter beschikking te stellen voor de wederopbouw na Irma.
Voor mij is het ook een bijzonder begin van de dag want ik ga lekker rennen op een nieuwe locatie. Ik ben verhuisd van hotel en bivakkeer nu dicht bij kantoor in hotel L’Esperance. Hoopgevend zou je zeggen. Als ik het kantoor voorbij ben gerend, ren ik door naar het strand van Little Bay en na wat omzwervingen op uitdagende rotspartijen langs zee, ren ik naar Fort Amsterdam. Fort Amsterdam, zoals ik had gezien op de kaart, bestaat ook op Sint Maarten (1631) en is daar zelfs eerder gebouwd dan op Curaçao (1634). Er was ook een Fort Amsterdam in New York (1625) en er zijn ook Forten Amsterdam in Ambon (1637) en in Ghana, al was het Fort Amsterdam in Ghana een Engels Fort dat later is veroverd. Toffe jongens die Hollanders, wel een beetje eentonig in de naamgeving.
Fort Amsterdam staat boven op een hoog boven zee uittorende rotspunt en heeft, zoals een goed Fort betaamt een geweldig uitzicht over de baaien en de bergen. Er wapperen twee vlaggen op het Fort, beide in de kleuren rood, wit en blauw, maar verschillend van design. Het gaat ook om twee verschillende landen. Nederland en Sint Maarten binnen hetzelfde Koninkrijk. Een groot kanon bestendigt het geheel, weliswaar een replica, maar toch een indrukwekkend machtsvertoon. Als ik langs het kanon heen kijk, de baai over, ligt daar de Zr.Ms. Karel Doorman. Het grootste schip van de Koninklijke Nederlandse Marine, het imposante Joint Logistiek Ondersteuningsschip dat sinds 2015 in de vaart is, gebouwd door Damen, een Koninklijk partnerschap dat teruggaat tot 1879.
De primaire taak van het ondersteuningsschip is het bevoorraden van marineschepen en, zoals we recentelijk gezien hebben, ook van eilanden getroffen door de orkanen Irma en Maria. In één oogopslag zie ik twee kanten van dezelfde medaille, macht en steun. Macht kan je uitoefenen en macht kan je ondergaan. Steun kan je ontvangen en steun kan je geven. Als ik terug ren naar beneden, langs de achterkant van het Divi resort, zie ik was hangen op een van de balkons. Duidelijk kleren van soldaten en alsof dat nog niet duidelijk genoeg was hebben ze ook nog een spandoek uitgehangen op de gevel waarop staat te lezen: Korps Mariniers. Ik ben benieuwd of ze Fort Amsterdam hebben bezocht.
Alle hotels ten spijt, of ze nu dicht bij Forten staan of hoopgevende namen hebben, 31-10-2017 luidt het begin in van een langdurig politiek steekspel. Over de schuldvraag bestaan net zoveel meningen als kandidaten. Twee dagen later zal ik terugvliegen terug naar Curaçao. Maar niet voordat ik nog even naar Fort Amsterdam ben gerend. Het fort ligt op een ongeveer 2,5 km lang schiereiland en is een geregistreerde historische site, die uit verschillende ruïnes bestaat, maar het is ook een belangrijk vogelgebied. Als ik bijna bij de rand ben, sta ik plotseling oog in oog met moeder pelikaan die zich imposant groot maakt en met veel machtsvertoon haar vleugels naar mij zwaait om mij op een afstand te houden. Onder haar zie ik witte pluizen bolletjes en zwarte kraaloogjes. Ik keer terug op mijn schreden en ren naar L’Esperance.
Marion Schroen, Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.