In Memoriam Jacobus Kleyn 1932 - 2017

Vorige week is Co Kleyn na een intensief, actief en werkzaam leven overleden.
Co is in 1972 op Curaçao aangekomen en begonnen als directeur van het toenmalige Smits bouwbedrijf. Zijn eerste project was het bouwen van een verkeerstoren op het vliegveld Hato. Vervolgens het bouwen van een groot aantal volkswoningen op Koraal Specht.
In deze periode waren er veel gerenommeerde bouwbedrijven met vakbekwaam personeel bijna altijd in vaste dienst. Toch durfde in 1975 Co de stap te maken om met Betonbouw nv een nieuwe start te maken. Maar nu als eigenaar van de onderneming. Dat was vooral een uitdaging daar na de onlusten in 1969 veel ondernemingen het niet zo positief inzagen en het vertrouwen in de toekomst ontbrak.
Onze overheid destijds heeft toch wel positieve projecten aangepakt en dat begon met het bouwen van volkswoningen op Tera Kòrá. Co heeft dat ingezien en zich met Betonbouw sterk gemaakt voor het bouwen van vele woningen op ons eiland.
Vanaf 1975 was Co een gewaardeerd bestuurslid van de Curaçaosche Aannemers Bond, de CAB. In deze organisatie heeft hij veel bestuurstaken vervuld, van voorzitter, secretaris en penningmeester. Bij de CAB waren veel gerenommeerde bedrijven aangesloten en de CAB werd erkend als sociale partner. Er werden cao’s afgesloten met de toen heel sterke vakbond CFW. Bijna alle werknemers in de bouwsector waren lid van de CFW. Dat waren geen gemakkelijke onderhandelingen tussen partijen, maar er werd altijd een overeenkomst bereikt. Het bestuur van de toenmalige CAB en de CFW heeft zelfs een pensioenfonds opgericht geldend voor de gehele bouwsector. Co was daar een van de motoren achter om dit te bereiken. Jammer genoeg is bij een volgende crisisperiode in de bouwsector het pensioenfonds weer ter ziele gegaan. Zelfs de jarenlang bestaande CAB heeft het niet gered.
Toch zag een aantal ondernemingen het belang van een werkgeversorganisatie is en werd de huidige Antilliaanse Aannemers Vereniging opgericht. Co was daar medeoprichter van en ook weer bestuurslid. De oude CAB werd omgedoopt naar het CAB-opleidingsfonds, met Co als jarenlange secretaris. Het was niet altijd gemakkelijk om met Co zaken te doen. Hij stelde zich altijd scherp op. Zijn uitspraak was wel ‘we komen er wel uit, het moet kunnen’, een uitspraak die zeker werd bevestigd. Ook zijn ingezonden stukken in de dagbladen waren soms scherp maar in ieder geval was Co een persoon die voor zijn mening uit durfde te komen, dat werd hem niet altijd in dank afgenomen. Maar ook hier weer zijn standpunt: het moet gezegd kunnen worden, het is in het belang van de onderneming, de werknemers en hun vertegenwoordigers. De laatste jaren van zijn werkzame leven waren door zijn slopende ziekte heel moeilijk. Co is op 19 oktober 2017 overleden.
Aan zijn vrouw, zonen en nabestaanden onze welgemeende condoleances en heel veel sterkte om het verlies te verwerken en te accepteren.

Hans den Hartog,
Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.