Bij verschillende gelegenheden hebben wij de naakte waarheid naar voren gebracht, dat economische en sociale ontwikkeling tweelingen zijn.
Derhalve kan er geen gezonde economische ontwikkeling zijn, zonder sociale ontwikkeling. Dit geld eveneens ook voor het omgekeerde.
Eindelijk hebben wij via de pers kunnen vernemen dat minister-president Rhuggenaath, de eerste stappen heeft gezet om te komen tot een beleid, waaruit moet blijken dat de ontwikkeling van deze twee sectoren niet los van elkaar kunnen, aangezien zij beiden zeer belangrijk zijn voor de verdere ontwikkeling van ons eiland. Deze beide ontwikkelingen zijn tweelingen van elkaar.
Het is nu een goede gelegenheid om met een Korpodeso (Korporashon pa Desaroyo Sosial di Kòrsou) te komen. Net zoals toentertijd de Democratische Partij en anderen in de economische sector de noodzaak inzagen om Korpodeko op te richten, toen onze economie verzwakt was. Binnen de Korpodeso kunnen de partners in de sociale sector, met inbegrip van de overheid, tezamen de situatie in de sociale sector bespreken, om zo tot prioriteit uitgangspunten te komen die gezamenlijk uitgevoerd kunnen worden, om zo de sociale sector te ondersteunen die steeds meer achteruit gaat.
Binnen deze entiteit kunnen de partners in de sociale sector, de overheid meegerekend, beraadslagen en tot prioritaire uitgangspunten komen, die gezamenlijk gerealiseerd kunnen worden, om zo de sociale sector te versterken, die zoals reeds gezegd, aan het verslechteren is, en verder achteruit zal gaan indien niets gebeurt.
Zowel de overheidssector, het vakbondswezen en andere vertegenwoordigers van de sociale sector krijgen een platform waar op een goede manier van gedachten kan worden gewisseld, om zo te komen tot algemene verbeteringen in deze sector.
Financiering hiervoor kan bijvoorbeeld komen van: (1) Reallocatie van fondsen binnen de begroting. (2) Wanneer er sprake is van een daling in de benzineprijs met bijvoorbeeld 1 cent, kan dit geld ingehouden worden voor een op te richten sociaal fonds of een tijdelijke heffing van 1 of 2 twee centen op benzineprijs voor een afgesproken tijd. In ieder geval zonder een structurele ontwikkeling gebaseerd op een programma gesteund door de gouvernementele, de economische en sociale sector en zonder een constante geldstroom voor financiering van het programma voor een paar jaar, zullen wij niet kunnen slagen.
In ieder geval is er nu een licht aan de horizon, nu blijkt dat de sociale sector die de benodigde aandacht nodig heeft en moet krijgen. Er kan ook niet langer gewacht worden, anders wordt het een tijdbom die ons eiland veel schade kan berokkenen.
Raymond Bentoera (DP)
Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.