Vandaag werd ik aan de hand van het vorige ingezonden stuk betreffende een en/of-rekening gebeld door een mevrouw die het volgende probleem ondervond:
Zij heeft bij de Orco Bank termijndeposito’s geplaatst en bij het aangaan daarvan werd ook zij geadviseerd om deze op 2 namen te stellen. Haar zoon stortte het geld bij de Bank op een termijndeposito en de tenaamstelling ging op hem en zijn vader (op advies van de bank).
Het echtpaar is gehuwd in gemeenschap van goederen en heeft tevens een testament op laten maken door een notaris.
Nu wil de echtgenoot van haar met wederzijdse goedkeuring de tenaamstelling van de termijndeposito’s wijzigen en dus alleen op naam van de zoon (die het bedrag van de termijndeposito uit eigen middelen gestort heeft). Bij overlijden van zijn vader zou er een groot probleem ontstaan daar het bedrag bij de erfenisverplichting zou komen.
Volgens de bank kan de wijziging van namen niet. De deposito komt te vervallen en er moet opnieuw een nieuwe termijn vastgesteld worden. Dit houdt dus in dat de afgesproken interest vervalt of in ieder geval een stuk lager is over de verstreken periode. (Kassa voor de bank.)
Mijns inziens gaat een termijndeposito over een termijn en niet op welke naam deze gesteld is. De bank weigert de tenaamstelling te wijzigen.
Het blijkt dus opnieuw dat banken haar klanten onvolledig inlichten, niet alleen op het gebied van current account, en/of-rekeningen, termijndeposito en dergelijke. Of moeten de klanten er van uitgaan dat er ergens hele kleine lettertjes zijn die alleen voor de banken van belang zijn.
Het probleem van de en/of-rekeningen dat de banken gecreerd hebben, zou heel gemakkelijk opgelost kunnen worden door bij het aangaan van zo’n rekening overlegging van trouwboekje en eventueel een testament te vragen aan de klant waarna bij overlijden van een der partners de rekening normaal gebruikt kan worden zoals ook bij de in Nederland gevestigde banken in gebruik is.
Helaas blijven de banken op Curaçao stil! Wordt het niet eens tijd dat de Centrale Bank ingrijpt en eist dat er correcte informatie verstrekt wordt aan hun klanten? Ben benieuwd wanneer er een reactie komt. Hoogstwaarschijnlijk nooit!

A van den Dool,
Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.