De Hubbertpiek, ook wel ‘peak oil’ genoemd, is het moment waarop een piek in olieproductie wordt bereikt. Het is gebaseerd op een mathematisch model dat in 1956 werd ontwikkeld door Marion King Hubbert, een Amerikaanse geofysicus uit Texas in dienst van Shell. Zijn model laat zien hoe in de VS de olieproductie zal verlopen. Zijn model kan op alle olieproducties ter wereld toegepast worden. Zijn model werkt ook voor aardgas, steenkool en elk ander ‘natuurproduct’. Voor Curaçao zou de aardolieproductie van Venezuela die piek moeten aangeven. De Hubbertpiek geeft het einde van het eerste deel van het olietijdperk aan. Dit is een tijd waarin oude systemen vastlopen en nieuwe vormen van energie worden ingezet die de economische groei aanzet. Olie zal echter niet helemaal verdwijnen.
Zestig jaar later verklaart prof. Jan Rotmans, aan de andere kant van de oceaan, dat maatschappelijke systemen in toenemende mate vastlopen. Dientengevolge zullen meer burgers zelf het heft in eigen hand nemen en bewegingen vormen die de maatschappij ingrijpend zal veranderen. ,,Oude systemen”, benadrukt hij, ,,brokkelen af. De wereld kantelt van een verticaal geordende en centraal aangestuurde top-downsamenleving naar een samenleving van horizontale verhoudingen, waar vernieuwing en ontwikkeling van onderaf plaatsvindt. De samenleving gaat zelf op zoek naar alternatieven.” Voorbeeld: Onlinescholen, banking en online-inkopen. De Rotterdamse hoogleraar Transitiekunde schat dat er op die manier (in Nederland) inmiddels enkele tienduizend projecten - van groen tot rijp - zijn opgezet.
Over hoe de toekomst na peak oil eruit zal zien, zijn de meningen verdeeld. Volgens sommigen zal de hele wereldeconomie ineenstorten. Anderen denken dat het vooral voor de westerse beschavingen grote veranderingen zal veroorzaken, terwijl de armere landen - die toch al niet zoveel energie gebruiken - minder pijn zullen lijden. Hoe zal straks de situatie op Curaçao zijn, of worden?
Verwacht een ‘soft landing’. Het zijn de minister van Energiezaken, tevens premier, en het huidige kabinet die de toekomst van olie op Curaçao zullen bepalen. Hun beslissing zal zorgen voor een harde landing, als zij besluiten na 2019 direct met raffineren te stoppen. Guangdong Zhenrong Energy geeft hen echter de kans die landing veertig jaar te verzetten. Het kabinet zal moeten bepalen wat beter is voor Curaçao, op basis van ‘think global - act local’. Globaal zou het beter zijn om onmiddellijk met raffineren te stoppen, maar gezien de werkgelegenheid en de kansen die GZE Curaçao biedt, is het nu niet opportuun om ermee te stoppen. Terwijl een groot deel van wereld de strijd tegen vervuiling heeft aangepakt, raffinaderijen sluit en overstapt op alternatieve energie, kan Curaçao, als ze op een duurzame en energiezuinige manier te werk gaan, de laatste druppels uit ruwe olie knijpen en er nog veertig jaar van profiteren.
Een nieuwe raffinaderij bouwen buiten Willemstad, de Isla ontmantelen, de puinhoop en het smerige spul dat Shell en PdVSA hebben achtergelaten, schoonmaken, zal jarenlang werk geven. Als GreenTown op de plek verrijst waar de raffinaderij nu staat, zal dat niet alleen werkgelegenheid creëren in de bouw, maar zullen alle industrieën rond het Schottegat en de haven, en alles wat maar enigszins met zeevaart te maken heeft, mee kunnen profiteren. De handel en het toerisme zullen opbloeien en Curaçao zal zich met deze activiteiten kunnen voegen in het rijtje van een van de meest rijke en duurzame landen.
Parallel aan het moment waarop raffineren op een andere plek gebeurt, kan overgegaan worden op alternatieve energie. Deze besparingen zullen een nog grote bijdrage leveren tegen redelijk beperkte kosten. Nog een manier om de economie van een klein land als Curaçao te stimuleren.
Andrés Casimiri,
Curaçao