Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft op 21 juli jl. in hoger beroep bevestigd dat de heer Gerrit Schotte strafbaar is voor de hem ten laste gelegde strafbare feiten. Het was te verwachten dat zijn advocaat meteen in cassatie zou gaan wat ik trouwens toejuich want door maximale uitputting van alle beschikbare rechtsmiddelen zal het voor de historie onaanvechtbaar komen vast te staan dat de ten laste gelegde strafbare feiten ook daadwerkelijk door Schotte zijn gepleegd. Dan zijn er ook geen juridische franjes meer. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat de Hoge Raad tot geen andere slotsom zal komen dat het Hof het recht en de procedureregels correct heeft toegepast. 

Intussen bereikte ons ook het bericht dat maffiabaas Francesco Corallo besloten heeft af te zien van zijn beroep tegen zijn uitlevering aan Italië. Een begrijpelijke zet nu alles er op wees dat zijn zakenpartner Schotte veroordeeld zou worden waardoor vervolgens de justitiële pijlen op hem zouden worden gericht, hij is immers de persoon die onze ex-premier feitelijk heeft omgekocht. Ook de omkoper is strafbaar, dus nu was vervolgens Corallo aan de beurt. Liever Italië dan weer God weet hoe lang nog doorbrengen in die benauwde Sint Maartense politiecel, moet hij gedacht hebben. Wij moeten dus constateren dat beide en enige oprichters van de politieke partij MFK met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid (het is enkel een kwestie van tijd) gekenschetst kunnen worden als veroordeelde criminelen. Voor wat betreft de oprichting van de politieke partij MFK mag de tekst in de aanhef van de conceptovereenkomst gesloten tussen Corallo en Schotte, in herinnering worden gebracht: ,,... Whereas C. and S. are desirous to set up a new political party in Curacao, to be named MFK, to be controlled by both parties on an equal share basis. Now therefore it is mutually agreed upon as follows. Parties agree to jointly take all decisions relating to MFK and specifically, but not limited to: determination of the persons who will feature on a list of MFK for any and all elections (…)”.

De rest van de overeenkomst zal ik de lezer maar besparen. Uit deze overeenkomst blijkt dus duidelijk dat MFK niet gebaseerd is op een of andere politieke ideologie of mogelijk is voortgekomen uit een of andere vorm van maatschappelijke bewogenheid. De partij is enkel opgericht om de belangen van beide criminele oprichters te behartigen. Dat maakt de MFK een criminele organisatie, weliswaar gegoten in de vorm van een politieke partij, maar desalniettemin een criminele organisatie. Uit de tekst blijkt verder dat beide oprichters gezamenlijk bepalen wie op de kandidatenlijst mag voorkomen van de partij hetgeen betekent dat álle kandidaten die er thans op staan de goedkeuring dragen van een beruchte gokbaas uit de Italiaanse onderwereld. Die verworvenheid zou ik echt niet op mijn cv willen hebben maar blijkbaar hebben geen van de kandidaten daar last van, blijkbaar ook niet de twee (ex)politieagenten die op de lijst pronken.

Ik vraag mij echter af wat deze kandidaten en de verdere MFK-organisatie gaan doen nu blijkbaar beide oprichters van de partij criminelen blijken te zijn die een grote kans lopen voor lange tijd achter de tralies te verdwijnen. Justitie heeft de partij zowat onthoofd, hoe moet het immers verder zonder de oprichters en wat heeft zo’n thans doelloze partij (het doel was immers belangenbehartiging van Schotte en Corallo) nog aan toegevoegde waarde te leveren aan onze maatschappij? Wie wil in hemelsnaam nog lid blijven van zo’n partij? Hoe komt het dat de MFK überhaupt nog bestaat en dat alle bij de partij betrokken personen zich inmiddels niet hebben gedistantieerd van de meest schandalige politieke partij uit de geschiedenis van de Nederlandse Antillen en Curaçao? Waar is het zelfrespect? Wat zegt dat over het ethisch gehalte van de nog steeds bestaande MFK-aanhang? Dat de MFK-parlementariërs hun stoel willen behouden begrijp ik, ze verdienen immers een riant salaris en willen dus geheel in de opportunistische lijn van de oprichters van de partij, daar zolang mogelijk van genieten. Maar ‘what about de rest’? Het enige voormalig MFK-lid dat zijn ontslag heeft genomen is nette jongen Sheldry Osepa, dat pleit voor hem. Maar massale gedrag van ontkennen van menselijke waarden is te triest voor woorden. Men vindt dit blinde- en dweepzieke gedragspatroon ook terug bij de aanhangers van de Rains of Blessings-sekte die trouw blijven aan hun kerk ondanks dat hun geestelijke leider zich bewezen schuldig heeft gemaakt aan extreem seksueel misbruik van enkelen van zijn volgelingen. Ook over die sekte kan men zich afvragen worden waarom die nog steeds bestaat. De schade die mensen als Schotte en Balentina hebben aangericht gaat veel verder dat enkel corruptie en seksueel misbruik, hun gedrag heeft aantoonbaar ook de volksgeest vervuild en dat maakt hun handelen extra kwaadaardig en verwerpelijk. 

George Lichtveld
Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.