Als de huidige regering het vertrouwen in de politiek wil herstellen, zal dit alleen gebeuren als de bestaande problemen worden opgelost. Daarbij moet de burger ervaren dat het de regering ernst is met het oplossen van problemen in het algemeen belang, rekening houdende dat alles zo rechtvaardig, efficiënt en transparant mogelijk gebeurt.Het rechtvaardigheidsgevoel liep onlangs een aanzienlijke deuk op, na een proces van meer dan drie jaar, bij de ‘laat maar waaien’-uitspraak betreffende de burgerenquête bij overheids-nv’s Refineria di Kòrsou (RdK) en Aqualectra, waarbij 400 miljoen aan eigendommen van de bevolking is verdampt en de schuldigen waarschijnlijk vrijuit gaan. Het hele proces bij het Hof verdient geen schoonheidsprijs en draagt niet bij aan herstel van vertrouwen in de drie machten gedelegeerd door het volk aan de verschillende takken van de ‘overheid’.Er wordt op de jaarlijkse premie motorrijtuigenverzekering 37 gulden opgevoerd voor de roadservice. Aan de hand van de rapportering bepaalt een particuliere verzekeringsmaatschappij wie de schuldige is; bij circa 13.000 aanrijdingen gaan de schuldigen vrijuit zonder voor de verkeersovertreding die gedaan kan zijn beboet te worden. Echter de verantwoordelijke om onder andere het verkeersgedrag te corrigeren is het politieapparaat.Uit efficiëntieoverwegingen zou de motorrijtuigenbelasting veranderd moeten worden in een wegenbelasting, waarbij 0,15 bij de brandstofprijs toegevoegd wordt. Maandelijks kan de brandstofleverancier dit bedrag aan de regering overmaken. De voordelen behoeven geen nadere toelichting. Een auto met een verbruik van 1 liter op 10 kilometer en jaarlijks 10.000 kilometer aflegt gebruikt 1000 liter (1000x0,15) is 150 gulden per jaar. Zwaardere personenauto’s gebruiken per kilometer meer. Voor vrachtverkeer kan een andere regeling getroffen worden. Voor de burger is het een eerlijker verdeling van het weggebruik.

Bram Dubbelman, Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.