De nieuwste stemregels van Nederland leiden tot merkwaardige toestanden die grenzen aan discriminatie. Buitenlanders, vaak met een dubbele nationaliteit, mogen na tien jaar verblijf in Nederland wel stemmen, maar Oma, die al bijna 56 jaar de Nederlandse nationaliteit heeft, mag niet stemmen. Hoe kan dat?
Oma zag tachtig jaar geleden in Argentinië het levenslicht. Dit is tevens het geboorteland van koningin Máxima. Op 24-jarige leeftijd vloog ze per KLM naar Nederland om in Den Haag in het huwelijk te treden met een Nederlander. Dit huwelijk houdt tot vandaag nog steeds stand. In die 56 jaar heeft Oma 52 jaar in het Koninkrijk der Nederland gewoond, is zij minder dan 10 jaar ingeschreven geweest in Nederland zelf, maar ze heeft wel meer dan tien jaar in Nederland verblijf gehouden, waar haar beide dochters woonden.
Nu stelt de Nederlandse overheid dat om te mogen stemmen, men minstens tien jaar in een Nederlandse gemeente ingeschreven moet zijn geweest. Er wordt niet gekeken of men wel voldoende kennis van de Nederlandse politiek heeft, getuige het feit, dat men mentaal gehandicapten met het stemmen moet helpen, waardoor het onafhankelijkheidelement van de kiezer in gevaar komt.
In november 1969 verhuisde Oma naar Curaçao, alwaar haar echtgenoot een functie had aanvaard, die de Nederlandse regering welgevallig was, omdat deze functie de Curaçaose gemeenschap ten goede kwam. Oma is daar gebleven wegens de gunstige leefomstandigheden.
Oma, met een academische opleiding, die het Nederlands beheerst en zich dagelijks - via de Nederlandstalige krant, het Antilliaans Dagblad, de Nederlandse Tv-zenders en haar IPad - de Nederlandse politiek volgt, mag niet stemmen en krijgt daardoor in haar levensavond een gevoelige klap, want voorheen stemde ze altijd voor de Tweede Kamerverkiezingen. Oma voelt zich Nederlandse en heeft geen tweede paspoort. Haar laatste bezoek aan Argentinië vond in het jaar 1999 plaats, om van haar stervende moeder afscheid te nemen.

Naam bij Redactie bekend, Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.