Ons eiland heeft een fundamenteel probleem met veilig verkeer. Dit probleem bestaat al tientallen jaren. Nu is een onderdeel van dit probleem dat de diverse overheden, inclusief de huidige met de zoveelste commissie en het benoemen van een veilig verkeer week, dit probleem niet onderkennen en niet willen aanpakken. Het probleem zit in de totale verwaarlozing van veilig verkeer en onze verkeersmentaliteit, we lappen de regels aan onze laars en doen maar wat in het verkeer. Het laatste wat we verzonnen hebben is met groot licht rijden in de avond en nachturen en niet meer reageren als je als tegenligger hen hier even op wijst. Daarnaast is er alles fout aan onze verkeersverordening, afnemen van rijbewijs, regels handhaven enz. Tachtigduizend verkeersdeelnemers zouden eigenlijk opnieuw examen moeten afleggen op basis van een nieuwe verkeersverordening. Hierin verwerken defensief rijden, goed uitleggen dat een auto van meer dan 1.000 kilo een dodelijk wapen kan zijn bij verkeerd gebruik. Reactiesnelheid en remweg uitleggen. Afstand bewaren.
Richtingaanwijzer gebruiken onder andere op de rotonde. Als je dit allemaal op je af laat komen en het aantal botsingen van 1.000 naar 500 per maand wil terugbrengen en het verkeer echt veilig maken de komende jaren, dan is de vraag: hoe doe je dat, wat heb je daar allemaal voor nodig en hoeveel geld moet daarin gestopt worden? Deze kar laten trekken door de minister-president, aangezien het gaat over alle ministeries heen! Rapporteren in de ministerraad. Ik kan nu al voorspellen dat de huidige benoemde commissie bestaande uit een verkeersexpert uit de overheid, een gepensioneerd politieman en een journalist ten enenmale onvoldoende is om deze doelstelling te bereiken inclusief een minister die in deze zogenaamde veilig verkeer week de media langs zal gaan. Drie auto's voorzien van dash-camera. Helpt allemaal niets. Ik wil zichtbare politieauto's elke dag op straat zien en zien dat er opgetreden word, niet horen van mijn kennis dat hij is betrapt met een dash-camera! Analyseren van de botsingen. Ik wil een overheid zien die zich echt bewust is van dit probleem en resultaat wil zien niet na een week veilig verkeer maar resultaat voor de komende jaren! Stop er niveau in.
Henk Pasman,
Curaçao


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.