In de krant van 24 mei worden in het artikel aangaande het ‘Belastingplan LNG’ een aantal uitspraken aangehaald van de heer Charles Cooper. Door het aanleggen van een pijpleiding voor LPG zouden de energiekosten rond negen dollar per miljoen BTU bedragen. Omdat de krant de lezers niet in het ongewisse wil laten wordt erbij vermeld dat een BTU staat voor British Thermal Unit, een eenheid voor energie. Daar kan de lezer het mee doen. Het zal immers vast wel goedkoop zijn. Negen dollar is niet veel, en een miljoen is heel wat. Tenslotte heeft de gemiddelde lezer vast een airco in zijn slaapkamer van 12.000 BTU. Dan is 1.000.000 BTU toch veel meer, en dat voor negen dollar. Ja, maar hoeveel meer of minder dan? De meeste lezers zullen er geen benul van hebben. Alleen als er een smartphone ‘app’ voor bestaat, ja, dan misschien.
De BTU wordt voornamelijk in Amerika gebruikt samen met ounces, feet, pounds en meer van die eenheden die wij op SI-Curaçao niet gebruiken. Welnu, 1 BTU staat gelijk aan 0,3 Wh (Wattuur), dus 1 miljoen BTU is 300 kWh (kilowattuur) aan energie. Dit is al meer bekend terrein, aangezien iedereen de energierekening betaalt naar gelang het aantal verbruikte kWh. Maar het is natuurlijk niet zo dat de consument uiteindelijk 9 dollar betaalt voor die 300 kWh. Elektrische energie moet namelijk eerst worden opgewekt.
De machines van Aqualectra zoals aan de Dokweg geïnstalleerd, verbruiken circa 210 gram HFO (zware stookolie) per opgewekte kWh. De HFO-prijs is ongeveer gelijk aan de prijs van crude oil per barrel (dat was zo toen de olieprijs hoog was in 2010. Curoil corrigeer mij als ik het verkeerd heb). Dus om 300 kWh op te wekken met HFO is 63 kilogram HFO nodig. Bij een prijs van 50 dollar per barrel komt dat neer op een 20 dollar per miljoen BTU.
Inderdaad, het is goedkoper, maar waarschijnlijk minder goedkoper als de lezer uit het artikel gedacht zal hebben. Zeker als blijkt dat de huidige inkoopprijs voor brandstof slechts $0,07/kWh (!) bedraagt. Daarom had enige onderbouwing dan wel enig tegengeluid op zijn plaats geweest.
Johannes Linkels, Bonaire


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.