Voordat er huizen werden gebouwd op Villapark Fontein, werd op de oude waterbak ‘No biba riba sanger’ gekalkt. Een uiting van protest tegen het bouwen van een villawijk op landgoed Fontein aan de voet van de Ser ‘i Neger. In dit gebied werden tijdens de slavenopstand in 1795, in een bloedige strijd, Tula en Karpata verslagen. De slavenopstand van Tula en Karpata is een belangrijke gebeurtenis in de Curaçaose geschiedenis. Projectontwikkelaars en aannemers hebben daar geen boodschap aan, Villapark Fontein werd toch gebouwd op deze historisch belangrijke plek. In het logo van het Villapark staat ‘Living Green’, dan zou je denken dat er in ieder geval milieubewust en respectvol met het gebied zal worden omgegaan, maar helaas klopt daar niets van. Al bij de bouw van de eerste woningen werd voor het benodigde diabaas, vlakbij de ruïne van de mangazina, een heuvel compleet afgegraven en uitgehold. Het bouwafval en puin werd in de mondi gestort. In 2010 is hier al eens, in een ingezonden stuk, aandacht aan besteed. ADBrief 800
Kortgeleden, bij een bezoek aan Fontein, trof ik daar in de mondi weer een enorme puinhoop aan. De mondi bij Fontein is uitsluitend te bereiken als de bewaker de slagboom geopend heeft. Dat betekent dat het afval alleen door bewoners en aannemers, die op Fontein werken, gestort kan zijn.
Schandalig. Hoe haal je het in je hoofd om je bouwafval, oude tuinstoelen en andere troep in de natuur te dumpen zonder enig respect te tonen voor de culturele waarde van het gebied. Je bent medeverantwoordelijk als je weet dat jouw aannemer, om de kosten te drukken, jouw bouwafval in de mondi dumpt. Je bent net zo schuldig als je buurman die zijn troep de mondi in rijdt, als je er niets van zegt. Hoe moet het voelen als je tijdens het uitlaten van de hond je eigen rotzooi tegen komt? Wat denk je als je een wandeling in de natuur gaat maken en je struikelt over de troep van de buurman?
Waarom brengen we het afval niet gewoon naar de Landfill bij Malpais? Het zou de daders sieren als ze dat alsnog deden. No sushi riba sanger.

Dirk Ooms, Curaçao


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.