De tv-kijker op Curaçao lijkt niet serieus genomen in aanloop naar dit WK. Naar verluid zal TeleCuraçao het alleenrecht op de WK uitzendingen gaan claimen. Dit doet zij op dubieuze wijze door de uitzendingen van de overige veel bekeken aanbieders van het WK: NOS en ESPN, te (laten) blokkeren. En dit alles om de kijkcijfers op te pompen en zo reclame inkomsten te vergroten. Twee partijen lijken hier met name van te profiteren: TeleCuraçao/TDS en haar grootste sponsor: Digicel. De televisiekijker en WK liefhebber wordt echter gepiepeld door dit sterke staaltje marktmisbruik.
Met het blokkeren van de programma's van ESPN en NOS pleegt TeleCuraçao simpelweg wanprestatie. Duizenden Curaçaose kijkers hebben een TDS box waarbij zij betalen voor de beschikbaarheid van een afgesproken pakket kanalen. Als TeleCuraçao moedwillig een aantal kanalen blokkeert dan geldt dit als een wanprestatie onder dat contract. Dit kan alleen maar in een televisiemarkt waar nog relatief weinig concurrentie heerst. De klant kan dreigen om zijn of haar TDS box in te leveren, maar dit zal bij een relatieve monopolist weinig indruk maken. TDS denkt financieel te kunnen scoren met deze dubieuze korte termijn winsten, of zogenaamde: bad profits. Zij staan echter lange termijn klantenbinding, groei en dus hogere winst in de weg, zogenaamde: good profits.
Lachende derden op Curaçao zijn waarschijnlijk Direct TV en MediaOne (nieuwe aanbieder NL TV). Deze actie is zo slecht voor de goodwill van TDS dat de televisiekijker zich maar al te graag aansluit bij een alternatieve aanbieder.
Als partner van TeleCuraçao is er Digicel. Natuurlijk, Digicel is veroordeeld om op grond van een overkoepelend WK sponsoring contract samen te werken met TeleCuraçao. In een persstatement stelt zij daaraan met handen en voeten gebonden te zijn. Naar eigen zeggen kan zij niets doen aan deze situatie. Dit is natuurlijk onzin. Digicel maakt de keuze om niet te veroordelen en aanvaardt daarmee de grillen van TeleCuraçao/TDS. Zij wordt derhalve geassocieerd met deze dubieuze campagne.
Er bestaat echter zoiets als: corporate responsibility. Een bedrijf dient zich te gedragen als duurzame en verantwoordelijke onderneming. Digicel stemt impliciet in met deze actie van haar als monopolist gedragende WK partner. Daarmee verloochent Digicel eigenlijk haar oorsprong. Digicel bestaat immers bij de gratie van de geliberaliseerde (telecom)markt waar marktmisbruik onacceptabel is. Ook benadeelt Digicel indirect de Curaçaose WK kijker, waaronder haar klanten. Zoals al eerder gesteld, heeft Digicel de keuze om hier iets van te zeggen, maar kiest zij er voor om dat niet te doen. Zal het Curaçaose publiek dit WK nog zonder bijsmaak kijken naar de Digicel reclames die de TeleCuraçao WK uitzendingen zullen opsieren?
De praktijk is namelijk relatief simpel. Curaçaose kijkers bind je aan je in grotere getallen en voor langere tijd door gewoon betere programma's voor het Curaçaose publiek te maken (dan de concurrentie). Een frustrerende WK actie voor de kijker kost gegarandeerd op de langere termijn meer kijkers en bel klanten dan dat het op de korte termijn oplevert. Laten we hopen dat beide partijen bij zinnen komen en zich voor 11 juni gaan gedragen als volwassen en verantwoordelijke dienstverleners. Alleen dan wordt het WK een optimaal kijk spektakel voor de Curaçaose kijker.

W.H. Bruinsma, Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.