Beter de dollar dan een eigen munt, menen deskundigen. Maar de banken gaan er op achteruit, dus krijgen wij samen met Sint Maarten één munt. Tel uit je winst. En nu nog een passende naam. Hopelijk wordt het geen absurde samenvoeging van namen van politieke helden of ander soort lokaal gespuis. Ik heb er geen vertrouwen in.
Maar belangrijker is het uiterlijk van het geld, het ontwerp, de vorm. Voor de euro werd een grote internationale prijsvraag gehouden, waarvan het resultaat er mag zijn. Geld moet naast internationale waarde ook van hoge esthetisch mondiale kwaliteit zijn. Ontwerpen van geld mag je niet overlaten aan je nichtje of een byside die aardig borduurt. Dit is werk van topontwerpers en die zijn hier niet. Hoewel het belang van een internationaal niveau graag wordt onderschreven, blijkt dat niet uit de praktijk van de vormgeving. Een totaal veronachtzaamd gebied. De vlag van Curaçao voldoet nog net wel voor een sportclub, maar zeker niet voor een land. Door onkritisch nationalisme werd dit nog niet ingezien en mijn opmerking als beledigend ervaren. Het is amateurisme wat de klok slaat. Neem de lokale TV-programma’s met decors volgepropt met kleurtjes, lettertjes, bloementjes, potjes, plaatjes, tafellakentjes, heiligenbeeldjes, stoeltjes, pannetjes, kruisjes en andere dingetjes zonder enig verband met de programma’s. Gelukkig komen deze beelden niet veel verder dan Watamula. Dit ondermaatse niveau zie je ook bij kranten, bladen, reclames, boekomslagen, menukaarten, nummerborden, meubels, etalages, naamborden, winkelinterieurs, overheidbalies, straatmeubilair, wegbewijzering en gebouwen. Overal wordt het oog beledigd door gebrek aan stijl en vorm. Hoezo respect? Waarom is niets geleerd van buitenlandse voorbeelden, terwijl die overal voorhandig zijn? Straks wil ik mij op reis bij het omwisselen niet schamen en neem dollars mee.

Carlos Weeber (architect), Curacao.

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.