Na de snoeiharde veroordeling door het gerecht van leider van de MFK, Gerrit Schotte, heeft Omayra Leeflang als Statenlid haar standpunt al in het Statendebat van 14 maart bekendgemaakt. Dit standpunt is gepubliceerd in verschillende kranten.
Antilliaans Dagblad, 15 maart 2016: ,,Ik wil vandaag zeggen dat ik het betreur dat onze Staten vandaag een veroordeeld Statenlid moeten ervaren. Mijn standpunt is dat een verdachte moet terugtreden en een veroordeelde al helemaal. We willen onze verontschuldigingen aanbieden aan het Curaçaose volk voor het gebrek aan morele autoriteit. Dat is helaas iets dat iedereen in eigen handen heeft.”
Amigoe, 15 maart 2016: Ook Leeflang haalde aan dat de deelname van een veroordeeld Statenlid en dus ook van MFK-leider Schotte niet in de wet wordt geregeld. Het enige wat overblijft, is een beroep doen op de morele autoriteit van een verdachte en/of veroordeelde om zich terug te trekken, aldus het Statenlid. Leeflang biedt in onderhavig geval haar verontschuldigingen aan het Curaçaose volk aan voor het gebrek aan morele autoriteit. ,,Dat heeft eenieder helaas in eigen handen", zei ze tijdens het Statendebat gisteren. Een soortgelijke situatie zal zich niet kunnen voordoen in haar partij. Daar heeft ze voor gezorgd. Haar partij Un Kòrsou Hustu heeft een gedragscode, die regelt dat een eigen minister of Statenlid zich moet terugtrekken al nadat hij/zij door lokale autoriteiten als verdachte in een zaak wordt aangemerkt en helemaal na een veroordeling. De verdachte minister zal conform die gedragscode worden ontslagen en het Statenlid zal de partij niet meer mogen vertegenwoordigen.
Het is daarom zeer teleurstellend om in de AD-analyse ‘Ontmaskering’ van 18 maart het volgende te lezen: ,,Geen van de Statenleden in de oppositie wilde dit publieke statement steunen. Zelfs Omayra Leeflang niet, die doorgaans de eerste is om op te komen voor moraal en ethiek en deze te vuur en te zwaard te verdedigen”. Ontmaskering van een verborgen journalistieke agenda?
Omayra Leeflang (onafhankelijk Statenlid), Curaçao

Naschrift redactie:
Als het Statenlid Omayra Leeflang dan kranten aanhaalt, dan moet ze dat ook goed en volledig doen. Dit ‘publieke statement’ sloeg in de AD-analyse van 18 maart op ‘een formeel protestgeluid tegen de veroordeelde MFK-fractieleider’ van de coalitiepartijen. En ook het AD op 15 maart: deze krant meldde gisteren dat de coalitie middels een brief aan de Statenvoorzitter tegen de aanwezigheid van Schotte - die inmiddels door het Gerecht in Eerste Aanleg is veroordeeld - protesteert. Hoewel de brief aan alle Statenleden is uitgereikt, en meerdere parlementariërs ook hun ongenoegen hebben geuit tegen de aanwezigheid van de oud-premier, werd deze alleen ondertekend door de coalitie: PAIS, PAR, PS en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran.” Dát is het publieke statement dat Leeflang met haar handtekening eronder had kunnen - en wellicht moeten - maken. Dat is een redactionele opinie van deze krant en heeft met ‘verborgen journalistieke agenda’ natuurlijk niets te maken.

ADletters logo

 


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).