Ik weet het niet, het zal wel weer aan mij liggen, maar ik dacht altijd dat wij onze leiders kozen om deze klip vooruit te helpen zodat wij met z’n allen een betere toekomst zullen hebben. Wat zie ik, ellenlange discussies over chikungunya, twee jaar lang gekwek over de moord op Wiels, wat bergen geld kost, en nu gaan we zelfs zo ver, dat het bekende woord ‘f**ck’ zelfs in het parlement gebruikt wordt, wat schijnbaar normaal wordt beschouwd want niemand wordt op de vingers getikt.
Ons onderwijs is een joke met geloof ik 6 ministers van Onderwijs in vier jaar tijd, die er alleen maar een grotere puinhoop van gemaakt hebben, terwijl ze allemaal schreeuwden dat de jeugd de toekomst is maar niets hebben gedaan om die jeugd aan een betere toekomst te helpen.
Aruba pakt het anders aan, die hebben van de week een deal met Samsung gesloten en hebben de Emmaschool daar als ‘pilotproject’ genomen en gaan helemaal digitaal, de kinderen hebben allemaal een tablet en krijgen ook digitaal les. Samsung betaalt het, niet het land, waarom? Want de toekomst is digitaal en dat is visie en vooruitkijken.
In Nederland gaat mijn kleindochter vanwege haar ziekte ’s morgens naar school en kan ze ‘s middags digitaal de lessen volgen, allemaal gratis, cadeau, por nada als pr-stunt van KPN die chronisch zieke kinderen allemaal een tablet geeft en zorgt dat ze via gratis wifi thuis en het internet de lessen kunnen volgen. UTS zou dat hier nooit van z’n leven kunnen doen want die vallen om de 4 uur uit.
Onze leiders zitten hier urenlang te bekvechten of er invoerrechten betaald moeten worden op tweedehands schoolmeubilair uit Holland, dat door vrijwilligers bij elkaar geraapt is voor onze kinderen, want daar kunnen ze mee scoren en zieltjes winnen. We hebben allemaal de klachten over de immigratieambtenaren op het vliegveld gelezen over de drie vluchten die tegelijk landen en hele volksstammen op het vliegveld uren in de rij moesten staan omdat er maar drie loketten open waren voor duizend passagiers.
De Bahama’s hebben net automatische paspoortcontrole geïntroduceerd op hun vliegveld, je stopt je paspoort in een scanner en als alles goed is, gaat het hekje omhoog en kan je doorlopen, zo niet, gaat het niet open en moet je wachten totdat een ambtenaar komt kijken waarom je niet door mag. Zou het misschien een idee zijn om ook zoiets hier in te voeren voor zowel de lokale jojo’s als de makambatoerist? Daardoor verlicht je een heleboel werk van die paar ambtenaren die daar nog willen werken. Is dat misschien te ver gezocht?
Visie is om je heen kijken en kunnen analyseren wat je wél of niet op jouw klip zou kunnen gebruiken zodat je óf jouw service óf jouw levensomstandigheden óf je toekomst kunt verbeteren zodat wij met z’n allen daar profijt van zullen hebben, maar schijnbaar is carnaval een grotere prioriteit dan onze problemen in het onderwijs of chikungunya of obesitas want we hebben alle tijd om de route af te lopen om te kijken of er niet een dakpan naar beneden sodemietert, of dat we met een loader naar Klein Curaçao moeten om de boel daar plat te gooien of dat de byside van iemand geen commissaris meer mag zijn in Korpodeko.
Voorbeeld? Zeker twee jaar geleden waarschuwde een expert dat wij ons moesten voorbereiden op het chikungunyavirus, we reageerden twee jaar later pas omdat ze het niet belangrijk vonden en 20.000 patiënten verder kwamen ze met een schoonmaakactie die ze nog steeds niet hebben uitgevoerd of kunnen uitvoeren. Onze politici zijn net renpaarden met oogkleppen voor, die alleen maar recht vooruit kunnen kijken terwijl ze door een bus van de zijkant aangereden worden omdat ze die niet aan zien komen.
Ik blijf lachen op deze klip, want ik ken klanten van Pro Bista met meer visie dan sommige van onze politici, de goeden natuurlijk niet te na gesproken!
Arthur Donker
Curaçao


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.