Door Annemarijke Bach Kolling
Heeft u zich dit jaar ook (weer) voorgenomen om de oliebollen en ham di pasku eraf te trainen in de sportschool, een paar kilo’s af te vallen of te stoppen met roken? U bent niet de enige. In deze periode bedenkt 60 procent van de mensen wat hen gelukkig(er) en succesvol(ler) maakt in het nieuwe jaar. Kortom: een tijd van de jaaroverzichten, top-zoveel-lijstjes en goede voornemens.
Ook voor veel bedrijven vormt de periode rondom de jaarwisseling een tijd voor reflectie en planning. Heeft u al nagedacht over het personeelsbeleid en de (arbeidsrechtelijke) uitdagingen voor het komende jaar? Mijn tips voor 2015 of - beter gezegd - mijn ‘Arbeidsrechtelijke Goede Voornemens Top 5’ luidt als volgt:
Nummer 1: Verbeter de ‘performance’ van uw personeel. Medewerkers presteren beter als zij weten wat er van hen verwacht wordt en zij regelmatig feedback ontvangen. Duidelijke functieomschrijvingen, heldere werkafspraken en periodieke beoordelingen zijn onmisbaar. Wacht niet tot het jaarlijkse of twee-jaarlijkse, maar geef ook tussentijds (positieve en negatieve) feedback. Zorg altijd voor een schriftelijke vastlegging, want een goede dossieropbouw is nodig om arbeidsrechtelijke vervolgstappen te kunnen nemen.
Nummer 2: Reduceer ziekteverzuim. Kampt uw bedrijf, net als veel bedrijven op Curaçao, met een relatief hoog verzuimpercentage? Leg de spelregels omtrent ziekteverzuim vast in een ziekteverzuimbeleid. Respecteer de privacyrechten van zieke medewerkers, maar houdt wel contact. Probeer bij frequent of kortdurend verzuim te signaleren of andere (niet-medische) oorzaken (bijvoorbeeld ongezonde werkomstandigheden of een arbeidsconflict) een rol spelen. Van een werkgever wordt een pro-actieve houding verwacht om arbeidsconflicten te voorkomen of op te lossen. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid moet zowel werknemer als werkgever meewerken aan herstel en zo mogelijk werkhervatting. Het nemen van de preventieve en pro-actieve maatregelen kan niet alleen het ziekteverzuim terugdringen en de productiviteit verhogen maar behoort ook tot de arbeidsrechtelijke verplichtingen van een ‘goed werkgever’. Zie ook Nummer 3.
Nummer 3: Voorkomen is beter dan genezen. Investeer in de gezondheid en vitaliteit van personeel. Niet ieder bedrijf heeft de middelen om een sportschoolabonnement aan te bieden of gezonde lunches te verstrekken, maar iedere werkgever kan zijn steentje bijdragen om personeel gezond en fit te houden. Bijvoorbeeld door het personeel te stimuleren om in bedrijfsverband mee te doen aan sportactiviteiten. Iedere werkgever is wettelijk verplicht om het personeel een veilige (en gezonde) werkplek te bieden. Het is dus ook verstandig om regelmatig de werkplek en arbeidsomstandigheden te analyseren en risico’s te inventariseren (door middel van een zogenaamde RI&E-inventarisatie).
Nummer 4: Check of de arbeidsvoorwaarden binnen uw bedrijf up-to-date zijn. Het arbeidsrecht is immers constant in beweging. Probeer op de hoogte te blijven van wetswijzigingen of recente ontwikkelingen in de rechtspraak. Bijvoorbeeld: als gevolg van de verhoging van de pensioenleeftijd zijn veel pensioenontslagbedingen (een bepaling in de arbeidsovereenkomst op basis waarvan de arbeidsovereenkomst automatisch eindigt bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd) aan herziening toe.
Nummer 5: Het personeelsbeleid is een integraal onderdeel van de totale bedrijfsstrategie. Het is dus belangrijk om te bedenken of er binnen het bedrijf of binnen de branche bijzonderheden spelen die het komend jaar de aandacht vragen. Dreigt er bijvoorbeeld een personeelsoverschot als gevolg van een verwachte afname van werkzaamheden, of juist een personeelstekort en kan het nodig zijn om na te denken over flexibele inzet van arbeidskrachten?
Het moet gezegd, de meeste goede voornemens lopen uiteindelijk op niets uit. Geen nood, eind van het jaar bedenken we vervolgens weer dezelfde nieuwe voornemens voor 2016. Heeft het dan wel zin om er überhaupt aan te beginnen? Jazeker. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die goede voornemens hebben, 10 keer meer kans hebben op het slagen van de gewenste verandering, dan degenen die dat niet hebben. Geïnspireerd na het lezen van deze column? Wacht niet, maak een plan en ga meteen aan de slag! Voornemen Nummer 6.
Ik wens u een nog gelukkiger en succesvoller 2015.

Mr. A. Bach Kolling is advocaat en mediator werkzaam bij Bach Kolling Mediation & Law (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.