Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Tien partijen - waarvan verschillende relatief nieuw en onbekend - dienden gisterochtend tussen 9.00 en 12.00 uur hun verkiezingslijsten in. Van deze partijen moeten er acht deelnemen aan de voorverkiezingen die op 20 en 21 augustus plaatsvinden om te kijken of ze voldoende steun genieten om mee te mogen doen.
Om 9.00 uur diende Movementu R-16 haar verkiezingslijst in. Daarna volgde de partij Un Tim Magno van Aubert Wiels, de broer van de overleden PS-politicus Helmin Wiels. De partij werd drie jaar geleden - vlak na het overlijden van Helmin Wiels - opgericht. Zondag heeft de partij de lijst gepresenteerd waarmee de partij hoopt mee te doen aan de Statenverkiezingen van 30 september. Naast Aubert Wiels staan Donald Balentina, Sidney Margaritha, Otmar Willems, Gilbert Justiana, Rigal Berroa, Shirley Cuffy, Ellery Makaja, Raymond Juliana en Sandra Cicilia.
Om 9.45 uur volgde PRIK, om 10.00 uur Kòrsou, un Pais Nobo met zeven personen op de lijst en om 10.15 uur Partido Democraat met als leider Geraldine Scheperboer. De partij diende gisteren een verkiezingslijst in die alleen uit vrouwen bestaat. Bij aankomst bij Kranshi liet Scheperboer weten dat de partij aan verschillende punten wil werken indien zij na de verkiezingen van 30 september deel zal uitmaken van de regering. Zo noemde zij bijvoorbeeld wijkopbouw en onderwijs. ,,Onderwijs is de sleutel tot de vermindering van de criminaliteit”, aldus de leider van de rode partij.
Om 10.30 uur was het de beurt aan Frente Obrero (FOL) van Anthony Godett. Hoewel Godett na de teleurstellende uitslag van de vorige verkiezingen - waarbij FOL geen enkele zetel bemachtigde - aangaf niets meer te maken te willen hebben met de politiek, stond hij nu weer vooraan en waarschuwde de bevolking zelfs voor de nadelige gevolgen van een regering waar FOL geen deel van uitmaakt. Even daarvoor uitte hij zijn ongenoegen over het feit dat al zijn aanhangers niet mee naar boven mochten om de lijst in te dienen. ,,Sinds 1995 dien ik de politieke lijst in. Nooit was er sprake van overtredingen door sympathisanten. Waarom mogen ze nu niet mee?”
MAN kwam met een grote groep sympathisanten opdagen. Overal wapperden blauwe vlaggen in de wind en werd de leus ‘Ami ta vota MAN sowieso’ (Ik stem sowieso op MAN) geroepen. Voorop liep leider Hensley Koeiman. Hij staat op nummer één op de lijst, gevolgd door Kenneth Gijsbertha, Giselle Mc William op nummer drie en Elsa Rozendal - die tot voor kort deel uitmaakte van regeringspartij PAIS - op nummer vier. Wimbert Hato, nummer tien op de lijst, liet weten dat de blauwe partij bij haar beleid uitgaat van de mens. ,,Na jaren van alleen statistieken en cijfers, wordt het nu tijd om meer aandacht te besteden aan de mens en de sociale situatie van het land.”
Om 11.00 uur maakte Partido Aliansa Nobo (PAN) haar entree. Amado ‘Broertje’ Rojer is de partijleider en er staan zestien mensen op de lijst. In het zwart gekleed liet Rojer weten dat PAN staat voor een sociale economie, waarbij banen worden gecreëerd en de armoede wordt bestreden. De partij Movementu Progresivo van Marilyn Moses diende om 11.30 uur haar verkiezingslijst in. In een interview liet Moses weten dat het indienen van de lijst slechts een eerste stap is. ,,We willen een hoger leefniveau bereiken en dat doe je door de economie te stimuleren en in je mensen te investeren. Economie, gezondheid en onderwijs staan daarom bovenaan onze lijst met speerpunten. Wij willen deel uitmaken van de oplossing.”
Om 12.00 uur was het de beurt aan PAR met Zita Jesus-Leito die de partij leidde.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.