Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De nummers een tot en met drie op de verkiezingslijst van de Partido Alternativa Real (PAR) zijn beschikbaar voor een eventueel ministerschap in een nieuwe regering. Dat stelde PAR-lijsttrekker Zita Jesus-Leito in gesprek met deze krant.
Op nummer twee en drie staan respectievelijk de minister van Economische Ontwikkeling, Eugene Rhuggenaath, en oud-Statenlid Marilyn Alcalá-Wallé.
Afgelopen zaterdagavond presenteerde de regeringspartij de verkiezingslijst voor rond de vijfhonderd verzamelde PAR-leden. De lijst telt dertien nieuwe namen en ook de nummers een tot en met tien zijn flink gewijzigd sinds de laatste verkiezingen.
Zoals bekend hebben de voormalige nummers drie, vier en zes, Omayra Leeflang, Glenn Sulvaran en Magali Jacoba de partij verlaten. Armin Konket kondigde onlangs aan te stoppen met de politiek. Hun plekken zijn ingevuld door Eduard Braam (plek vier), nieuwkomer Curtly Obispo (5) en Stephen Walroud (6).
Het is de eerste keer dat Jesus-Leito de verkiezingscampagne ingaat als politiek leider van de partij, nadat ze partijcoryfee en voormalig minister-president Emily de Jongh-Elhage opvolgde in 2013. Ze zegt dat de partij in principe open staat om samen te werken met de meeste politieke partijen, behalve ‘diegenen die met een been in de gevangenis staan’, aldus Jesus-Leito. ,,We kijken naar goede partijen met integriteit en capaciteit, partijen die zich hebben bewezen.”
Op dit moment legt het PAR-bestuur de laatste hand aan het verkiezingsprogramma, dat morgen officieel wordt gepubliceerd. Jesus-Leito noemt als speerpunten van de PAR het verbeteren van het onderwijs, de vergrijzing en wat zij noemt ‘Bario Plus’: ‘van achterstandswijken een omgeving creëren waar het leuk leven is’.
Op onderwijsgebied streeft de partij naar nul drop-outs. In het verkiezingsprogramma staat dat er specifiek aandacht moet komen voor jongeren die dreigen uit te vallen en er moeten meer mannelijke leerkrachten worden aangetrokken die als positief rolmodel kunnen dienen. Ook wil de partij technische scholen weer invoeren en langere schooltijden op de basisschool instellen.
Jesus-Leito stelt dat op de korte termijn banen kunnen worden gecreëerd voor de schoonmaak van het eiland, maar ook in de handhaving en controle. Wat haar betreft vecht minister Suzy Camelia-Römer van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) tegen de bierkaai en kan ze alle hulp gebruiken wat betreft de handhaving. ,,We zien overal voorbeelden van illegale afvaldump en illegale bouw en dat moeten we aanpakken.” Op de vraag hoe deze plannen bekostigd moeten worden, stelt de politiek leider van PAR voor dat bestaande projecten op de kapitaaldienst ‘die weinig opleveren’, tijdelijk worden stopgezet. ,,Er is nu 50 miljoen gulden voor wegen gereserveerd. Haal daar tien miljoen vanaf en gebruik dat voor deze snelle werkgelegenheid.”
Jesus-Leito hekelt de, wat zij noemt ‘puur populistische beloftes’, die worden gedaan door partijen als Movementu Futuro Kòrsou (MFK) van oud-premier Gerrit Schotte en Kòrsou di Nos Tur van zakenman Amparo dos Santos. ,,In de problematiek van penshonado’s blijkt dat ze er geen kaas van hebben gegeten. Ze beloven om het pensioen met 1.000 gulden te verhogen en de pensioengerechtigde leeftijd te verlagen. Maar we moeten realistisch blijven. Wat we nu extra uitgeven, kunnen we niet meer garanderen voor later.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.