Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De partij Patriótiko Adelanto Sosial (PAS), de nieuwe partij van Charles Cooper wil dat ‘per direct’ de fluoride uit het drinkwater van Curaçao wordt gehaald. 

,,Dat is de hoogste prioriteit voor PAS”, aldus Cooper. ,,Met PAS in de regering gaat per direct de fluoride uit het drinkwater, dit gaan we regelen bij de eerste inhoudelijke Raad van Ministers”, aldus de voormalige nummer één van Partido MAN. Hij zegt dat het een schande is dat Curaçao het enige land in het Koninkrijk is waar fluoride nog wordt gebruikt in het drinkwater.
Cooper meldt dat het verkiezingsprogramma voor driekwart klaar is. Nadat de partij formeel de verkiezingslijst presenteert bij Kranshi aanstaande maandag, krijgen de partijleden de mogelijkheid om inhoudelijke inbreng aan het verkiezingsprogramma te leveren, dat eind volgende week klaar moet zijn.
Los van de ‘urgente’ fluoridemaatregel, is de economie het belangrijkste speerpunt van de PAS. Om de toerismesector te versterken heeft de partij een derde megapier in Punda in gedachten, en is ook Caracasbaai genoemd als mogelijkheid, indien Punda niet haalbaar is. ,,De economie is onze eerste prioriteit. We gaan alles doen wat we kunnen om ‘fresh money’, buitenlandse investeerders binnen te halen.
Volgens Cooper is het ‘leuk om een nieuw hospitaal te hebben’, maar gaat het project met geleend geld de economie geen duw geven. ,,De economie moet groeien met projecten als Sambil, Renaissance en Hyatt”, niet toevallig projecten waarbij Cooper in vorige regeercoalities ook betrokken was.
De nummer twee van de partij, Urvin Macaay, zegt dat de partij tevens een sociaaldemocratisch beleid voorstaat, waarbij waarden als de menselijke waardigheid, vrijheid, solidariteit, en rechtvaardigheid centraal staan. Dit alles is volgens hem echter alleen mogelijk wanneer Curaçao een sterke economie kent. Volgens Macaay zou het aantal hotelkamers in de komende vier tot acht jaar tot vijfduizend moeten komen.
Op de vraag hoe zijn partij verschilt van andere partijen, antwoordt Macaay dat PAS een ‘waarlijk patriottische partij’ is. ,,We willen een nieuw land opbouwen. Dat moet op school beginnen, waar kinderen op school het volkslied zingen en leren om geen troep op de grond gooien om ons eiland schoon te houden.”
‘Pas’ is ook het Papiamentse woord voor vrede. ,,We willen vrede planten en vreedzaam met de oppositie omgaan”, aldus de nummer twee van de partij. Hij zegt geen partijen te willen uitsluiten bij eventuele coalitiebesprekingen, hoewel PAS wel een voorkeur heeft voor andere sociaaldemocratische partijen. Waaronder ook de MAN, de partij die beide politici kortgeleden verlieten. ,,Als we er maar uitkomen. De problemen die we hadden, dat boekje is gesloten.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.