Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Geen belasting voor de toeristische sector in Willemstad of voor lokale investeerders in de toerismesector.

Dit is het voorstel van zakenman en partijleider van de nieuw opgerichte partij Kòrsou Di Nos Tur (Curaçao van ons allemaal), Miro ‘Amparo’ dos Santos, voor de komende verkiezingen.

Volgens Dos Santos moeten er radicale oplossingen komen voor het eiland, dat volgens hem al decennialang geteisterd wordt door endemische corruptie in de politiek. Op de vraag of de corruptie de afgelopen jaren is toegenomen of afgenomen, wil hij geen antwoord geven en hij weigert ook namen van corrupte politici noemen. ,,Ik ben een zakenman, geen politicus. Die politici praten te veel. We hebben in de afgelopen decennia meer dan 100 miljard van Nederland ontvangen, maar niemand weet waar het geld heengegaan is.”
Volgens Dos Santos investeren de lokale rijken momenteel niet in de economie. Om dit te veranderen wil hij als prikkel introduceren om lokale investeerders in de toerismesector een vrijstelling van winstbelasting te geven voor vijf jaar. Ook wil hij regelen dat het gemakkelijker wordt om economische vergunningen te verkrijgen.
Een andere maatregel van de partij is om van Punda en Otrobanda een belastingvrij gebied voor toeristen te maken, vergelijkbaar met de taxfree zone op het vliegveld. Het is volgens hem klip en klaar dat deze twee maatregelen de economie stimuleren, en dat de overheid ze allang had moeten nemen, maar de regering heeft volgens hem ‘niets begrepen van commercie’.

Op de vraag hoe de overheid het financiële gat dat ontstaat doordat zij belastinginkomsten misloopt door de belastingvrijstelling, moet opvullen, moet de zakenman het antwoord vooralsnog schuldig blijven.
Dos Santos zegt dat een van de speerpunten van de partij is om op te komen voor de belangen van de armlastige bevolking. ,,De koopkracht van de economische onderklasse moet verbeteren. Het kan niet zo zijn dat een arm gezin met vier kinderen geen water heeft, dan snap ik dat ze water gaan stelen.” Water is volgens hem een recht dat iedereen heeft.” Hij zegt te kunnen begrijpen dat mensen uit wanhoop vroeg in de ochtend opstaan om te bedenken wat ze die dag gaan stelen om te kunnen overleven.
Twee dagen geleden presenteerde Kòrsou Di Nos Tur de verkiezingslijst. Onlangs berichtte deze krant uitgebreid over het nationale veiligheidsplan van de nummer twee van de lijst, voormalig Justitieminister Norberto Vieira Ribeiro, waarin hij onder andere oppert om politieposten op strategische punten langs de weg te installeren om effectief op te kunnen treden na bijvoorbeeld een atrako.
Op plek drie van de lijst staat Meindert ‘Menki’ Rojer, ambtenaar bij Algemene Zaken en bekend van het populaire radioprogramma ‘Tribuna Popular’. Volgens Dos Dantos is Menki een persoon die ‘niet te koop is, risico durft te nemen en zijn recht houdt’. ,,Dit soort mensen hebben we nodig.”

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.