Valpoort: Arbeidsmigranten toelaten, maar wel binnen de wet
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao wordt geconfronteerd met een structurele onevenwichtigheid op de arbeidsmarkt, met name in de toeristische sector.
Horecaf heeft naar eigen zeggen oog voor de noden van het bedrijfsleven, maar wil nadrukkelijk ook aandacht voor het waarborgen van de rechten en bescherming van werknemers.
Kenneth Valpoort, secretaris-generaal van de vakbond, spreekt erover met het Antilliaans Dagblad. ,,Onze missie is om de rechten, het welzijn en de waardigheid van alle werknemers in de toeristische sector te verdedigen, een eerlijke arbeidsmarkt te bevorderen en bij te dragen aan duurzame en inclusieve ontwikkeling van ons eiland.”
Samen met Humphrey Mongen, penningmeester, schreef het Horecaf-bestuur onlangs ook de nieuwe minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), Charetti America-Francisca (MFK), aan. Onderwerp: Positie van Horecaf ten aanzien van de beroepsbevolking en het tekort aan arbeidskrachten in de groeiende toerismesector.
De bond begrijpt dat het gaat om ‘productiviteit, servicekwaliteit en economisch groeipotentieel’. Om deze uitdaging naar eigen zeggen op een ordentelijke en duurzame manier aan te pakken, in lijn met de trends op de arbeidsmarkt en de aanhoudende signalen van een ernstig tekort aan lokale arbeidskrachten - onder andere in de hospitalitysector - heeft Horecaf zich intern over dit onderwerp gebogen.
Horecaf heeft als representatieve organisatie van werknemers in de hotel- en casinosector altijd gepleit voor betrokkenheid van lokale krachten bij het vervullen van vacatures. Gelet op de ontwikkelingen en aanhoudende signalen, heeft de bond ‘geen bezwaar tegen het openstellen van werkgelegenheid voor migranten in sectoren waar een structureel tekort is aan lokale arbeidskrachten’.
,,Horecaf ziet dit als een economische ondersteuning voor de sector.” Tegelijkertijd blijft het bestuur alert voor ‘de al bekende signalen’, namelijk dat het systeem van ‘nul-uren, oproep, parttime’ en kortdurende contracten géén vaste werkgelegenheid kan garanderen voor de lokale bevolking.
,,Hoe moeten wij dit zien met betrekking tot de migranten die zullen worden aangenomen? Wij hebben vernomen dat deze werknemers contracten van zes maanden of een jaar zullen krijgen”, is een vraag die ook aan minister America-Francisca is gesteld.
Het is bekend, vervolgt Valpoort, dat de toekomst van werk wordt geconfronteerd met onzekerheid, waaronder veranderingen in arbeidscontractvormen, technologische aspecten en - zegt hij - ‘intimidatie van werkgevers’; zaken die zich volgens hem dag in dag uit afspelen op de arbeidsmarkt.
Tripartiete samenwerking een must
Het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.