Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao verandert langzaam maar zeker in een eiland waar steeds minder landskinderen naar terugkeren, maar waar migratie van buitenaf een steeds grotere rol speelt.

F03 TerugkeerdersUit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt namelijk dat het percentage Curaçaoënaars dat eerder in het buitenland woonde, sinds 2011 flink is gedaald. In 2011 had 25,9 procent van de op Curaçao geboren inwoners eerder in het buitenland gewoond. In 2023 is dit percentage teruggelopen naar 15,2 procent. Daarmee komt Curaçao weer op een niveau dat vergelijkbaar is met dat van 2001 (13,5 procent). Deze afname wijst erop dat het aandeel terugkerende Curaçaoënaars structureel aan het dalen is.

De meeste terugkeerders hebben eerder in Nederland gewoond. Toch is ook dat aandeel gedaald: van 15,7 procent in 2011 naar 12,2 procent in 2023. Dit betekent dat een kleiner deel van de huidige ‘Yu di Kòrsou’-bevolking een periode in Nederland heeft doorgebracht.
Opvallend zijn ook de ontwikkelingen rondom migratie vanuit de voormalige Nederlandse Antillen. Het aandeel Curaçaoënaars dat terugkeert uit deze gebieden is fors afgenomen: van 3,4 procent in 2011 naar 0,87 procent in 2023. Vanuit de BES-eilanden daalde dit zelfs van 1,2 procent naar een verwaarloosbare 0,01 procent.

Tegelijkertijd blijft de instroom vanuit andere landen hoog. In 2023 had 36,1 procent van de totale bevolking op Curaçao in het buitenland gewoond. Dat aandeel lag in 2011 nog op 43,8 procent. Nederland is nog altijd het belangrijkste herkomstland met 14,9 procent van de bevolking, gevolgd door Colombia (3,4 procent), de Dominicaanse Republiek (3,3 procent) en Venezuela (2,7 procent).
Bij migranten uit Colombia, de Dominicaanse Republiek en Venezuela valt een duidelijke stijging op. Zo steeg het aandeel Colombianen in de bevolking van 1,5 procent in 2011 naar 3,4 procent in 2023. Voor de Dominicaanse Republiek ging het om een lichte daling van 3,7 procent naar 3,3 procent, terwijl Venezuela steeg van 1,5 procent naar 2,7 procent.

Wat betreft verblijfsduur blijkt dat veel migranten langdurig op Curaçao blijven. Bijna alle Portugezen wonen al meer dan twintig jaar op het eiland. Ook migranten uit Aruba, de BES-eilanden, China, de Dominicaanse Republiek, Haïti, Sint Maarten en Suriname zijn in meerderheid langer dan twintig jaar geleden naar Curaçao gekomen.

Curaçao migratiebestemming met breed scala aan herkomstlanden

Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar algemeen@antilliaansdagblad.com. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is XCG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.