Gouverneur: Tambú-avond is invulling van ‘na de komma’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Volgens gouverneur Lucille George-Wout is het ‘de eerste keer dat deze dag zo groot en uitbundig wordt gevierd op Curaçao’. ,,Op deze historische - en wellicht in dit verband beladen - plek in Fort Amsterdam. Wat een genot om te zien welke energie, creativiteit, en kracht dit losmaakt in onze gemeenschap. En dit wordt gedragen door de Tambú; ons afro-Caribisch erfgoed, dat als een rode draad door onze geschiedenis loopt, als symbool van verzet en streven naar vrijheid”, zo sprak zij op de herdenkingsdag voor de afschaffing van de slavernij, 1 juli, voorafgaand aan het Tambú-concert van Vernon Chatlein op het plein van Fòrti.

F05 Gouverneur 1,,Met het vieren van de Tambú eren wij al degenen die lang geleden hebben gestreden voor de afschaffing van de slavernij. En ook degenen die nadien hebben gestreden voor daadwerkelijke erkenning van het leed dat door de slavernij generaties van ons volk is aangedaan. Zij hebben met volharding op deuren geklopt om die erkenning te bereiken.”

Zij verwijst naar het jarenlange werk van de voorvechters van de rehabilitatie van Tula, het Plataforma de Sklabitut i Herensia di Sklabitut, dat uiteindelijk geresulteerd heeft in 2023 als herdenkingsjaar en de geuite excuses van de toenmalig Nederlandse premier Mark Rutte en Koning Willem-Alexander. Zij heeft het ook over ‘de komma’ van Rutte. ,,Deze avond vullen we die komma verder in”, zegt George-Wout. En zij herhaalt Ruttes woorden dat ‘we als gemeenschappen in het Koninkrijk niet alleen een gezamenlijk verleden hebben, maar ook een gemeenschappelijk toekomst’.

De gouverneur: ,,In zekere zin kan de brief van de Koning aan het volk van Curaçao, die ik, ter gelegenheid van Tula-dag, in oktober 2023 heb mogen voorlezen, als sluitstuk worden gezien. De Koning heeft in die brief namelijk de rehabilitatie van Tula bevestigd. Daarmee is de cirkel rond en heeft de petitie van Plataforma Sklabitut zijn doel bereikt. Dat was zonder meer een historisch moment.”

En zo stelt zij, de vrijheid vieren ‘kunnen we als de besten’. Maar het is belangrijk waakzaam te blijven. ,,Omdat dat moet voorkomen dat hier of elders nogmaals een systeem kan ontstaan gebaseerd op discriminatie, uitsluiting en onderdrukking. Dat geldt ook voor onszelf; voor de wijze waarop wij anderen bejegenen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar algemeen@antilliaansdagblad.com. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is XCG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.