Cft in Eerste Kamer: Naar een rol van ‘trusted advisor’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het College financieel toezicht (Cft) neemt steeds meer de rol op zich van ‘trusted advisor’, dat wil zeggen dat het instituut vaker adviseert en overheidsorganisaties en regeringen helpt om de juiste stappen te zetten en minder ‘met het vingertje wil wijzen’.
Dit is naar voren gekomen tijdens een vergadering van de commissie voor Koninkrijksrelaties van de Eerste Kamer met Paul Rosenmöller als voorzitter.
De conclusie is ook dat de CAS-landen en BES-eilanden te veel moeten realiseren, bijvoorbeeld in de Landspakketten maar ook in de roadmap om te komen tot een goedkeurende accountantsverklaring. In de woorden van Rosenmöller is ‘de kerstboom te veel opgetuigd’ en er is te weinig mankracht om dit alles voor elkaar te krijgen.
Lidewijde Ongering, die sinds 1 februari 2023 voorzitter is van het Cft, voerde in de Eerste Kamer recent het woord samen met de andere leden van het Cft. ,,We willen helpen om de landen en eilanden stappen te laten zetten voor verbetering. Dat vindt men ook plezierig. Op Sint Maarten helpen we bijvoorbeeld om de begroting tot stand te brengen, met respect, en dat wordt positief gewaardeerd”, aldus Ongering die stelt dat het Cft steeds minder gezien wordt als ‘van Nederland’ ook al vragen de regeringen zich wel af wanneer ze van het toezicht af kunnen. ,,Ik kan dat begrijpen. Maar men ziet ook wel de voordelen van het financieel toezicht in, al was het maar om goedkoop te kunnen lenen bij Nederland. We vullen onze eigen rol genuanceerder in. Ja, we zijn onafhankelijk toezichthouder en moeten streng zijn, maar daarnaast willen we meer adviseren en de landen op weg helpen om stappen te zetten zodat zij zelf op weg kunnen”, zo voegt de voorzitter eraan toe.
Rosenmöller merkt op dat ondanks deze adviserende rol en alle pogingen om het begrotingsbeheer te verbeteren, de vooruitgang nog niet structureel lijkt. ,,Je wil toe naar een structurele verbetering. Dat zie je niet echt terug. Dat komt onder andere door een gebrek aan uitvoeringscapaciteit. Maar u zegt ook dat de kerstboom te veel is opgetuigd. Zo zijn de Landspakketten te ruim opgezet en wordt daarin niet geprioriteerd. Wat is uw aanbeveling aan de landen? Het is ook belangrijk aan te geven dat een aantal zaken niet gedaan moeten of hoeven te worden”, aldus de voorzitter van de Eerste Kamer.
Ongering: Structurele verbetering in uitvoeringscapaciteit
Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.