Szabó: Zelf nadenken om van Landspakketten succes te maken

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De CAS-eilanden - Curaçao, Aruba en Sint Maarten - moeten nadenken over de vraag hoe ze de Landspakketten zelf tot een groot succes kunnen maken. Want als het traject over twee jaar eindigt, ‘dan betekent dat dus niet dat we hierna nog een keer met zo’n traject doorgaan’. Zo sprak de Nederlandse staatssecretaris Zsolt Szabó (PVV) deze week in de Tweede Kamer. 

Szabo1,,Wat betreft de CAS-landen, ondersteunen we de Landspakketten al een aantal jaren om kansrijke sectoren te stimuleren. Daarbij moet ik wel zeggen dat die Landspakketten over twee jaar aflopen en dat ik vanaf de eerste dag dat ik op deze positie zit, tegen de regeringen op de CAS heb gezegd: ‘Stel nu wel je prioriteiten. Welke activiteiten wil je verder brengen met de Landspakketten en wat wil je implementeren? Er is beperkte beschikbaarheid van mensen, dus je moet nu al nadenken over de vragen: welke expertise hebben we over twee jaar nodig en hoe gaan we onze mensen nu al opleiden om de implementatie van die Landspakketten tot een succes te maken?’ Dat is een heel duidelijk signaal.”
Szabó reageerde daarmee op vragen vanuit de Kamer. Onder meer de vraag ‘of we een strategie hebben om de eilanden actief te ondersteunen bij het ontwikkelen van alternatieve sectoren, bijvoorbeeld duurzame energie en circulaire economie’.
,,Zoals u weet hebben we onze prioriteiten verstevigd als het gaat om de ontwikkelingen op de eilanden. Dat zijn er drie. Goed bestuur is een heel belangrijke en solide financiën is ook een heel belangrijke. Die twee zien we als randvoorwaarden voor meer zelfredzaamheid.” De Nederlandse minister van Economische Zaken, die net op de eilanden is geweest, premier Dick Schoof, die afgelopen week is teruggekomen van de eilanden, minister Sophie Hermans, die volgende week vanuit het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) naar Curaçao gaat, en Szabó zelf - hij gaat binnenkort weer naar Bonaire - ‘hebben allemaal gezien dat er veel mogelijkheden zijn op de eilanden om meer zelfredzaam te worden’.

Voedselzekerheid
,,Daarom hebben we ook aangegeven dat we starten met voedselzekerheid. Dat is ook een onderwerp dat in de Kamer naar voren is gekomen. Het kan niet zo zijn dat er helemaal niks verbouwd wordt. Ik ben de staatssecretaris Digitalisering en ik kijk ook heel sterk naar een stukje innovatie in dat kader, naar innovatieve zaken rond zelfredzaamheid. We zien dat er containers staan waar je sla in kunt verbouwen. Sla kost nu nog 12 gulden in de winkels. Dat kan teruggebracht worden tot 1 gulden. Maar dan moet je daar wel zelf in gaan investeren en die risico’s nemen, want aan het eind van de dag is het niet alleen goed voor de ondernemers om dit soort dingen te doen, maar ook voor de bevolking. Er heerst best wel wat armoede. Die kan omlaag worden gebracht, want het verschil tussen 12 en 1 gulden voor een krop sla - dan geef ik maar één voorbeeld - is gigantisch. Daarop zetten we als kabinet dus vol in, met name op die zelfredzaamheid.”
Vanuit de Kamer kwam de vraag of de staatssecretaris ‘bereid is om in overleg met de eilanden een plan op te stellen om belemmeringen weg te nemen voor voedselzekerheid’.

‘Afhankelijkheid van import maakt eilanden kwetsbaar’

Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar algemeen@antilliaansdagblad.com. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is XCG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.