Complexe zaken en meer werk zijn niet meer te bekostigen
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het aantal zware en complexe zaken neemt toe, deze vragen meer tijd aan voorbereiding en behandeling en daardoor ook meer capaciteit en meer geld.
Dat staat in het jaarverslag 2024 van het 155-jarige Hof van Justitie.
Daar komt bij, zo wordt benadrukt, dat de taken van het Hof niet alleen gemeten kunnen worden aan het aantal zaken dat afgehandeld wordt. En dit alles bij elkaar wordt te duur.
,,Het Hof krijgt een stijgend aantal complexe en tijdsintensieve rechtszaken te verwerken. De huidige berekening die ten grondslag ligt aan de indeling in zaakzwaarte doet echter onvoldoende recht aan de complexiteit van een aantal zaken. Het Hof werkt er in 2025 aan om dit inzichtelijker te maken en daardoor de belasting voor de organisatie beter te kunnen meten”, zo wordt nader uitgelegd.
En ten aanzien van de kosten wordt gesteld: ,,De inzet van het Hof en de daartoe benodigde bezetting kan niet puur op basis van de zaaksaantallen worden geanalyseerd. Het Hof kan deze extra taken, complexere zaken, opleiden van medewerkers en de kwaliteit van de rechtspraak hooghouden, niet meer bekostigen.”
Het totaalaantal zaken, op alle eilanden, dat instroomde in 2024 is 35.400. Op Curaçao komen de meeste zaken voor, te weten 15.752, een daling ten opzichte van het jaar ervoor (18.144). Het Hof categoriseert de zaaksoorten naar zwaar, gemiddeld en licht. Zware zaakscategorieën zijn civiele bodemprocedures, arbeidszaken, tucht- en toezichtzaken, faillissement en surseance van betaling, onder curatele- of bewindstelling, OTS minderjarigen, ambtenarenzaken en gerechtelijke vooronderzoeken. Voor Curaçao komen deze zware zaken op een totaal uit van 1.073, 7 procent van het totaalaantal zaken. Naast de zaakscategorie wordt de zaakzwaarte ook gebaseerd op de gemiddelde behandeltijd.
In een interview in het jaarverslag met Hof-president Mauritsz de Kort, stelt hij: ,,Het Hof is in de afgelopen 15 jaar steeds meer belast geraakt. Dat heeft nadelige effecten op allereerst het eigen, steeds meer overwerkte personeel. Maar met een Hof dat zijn kwaliteiten onvoldoende zou kunnen bewaken, kan uiteindelijk niet alleen de rechtspraak, maar ook de rechtsstaat zelf in gevaar komen. Hoog tijd dus voor aanpassing en vernieuwing.” Er worden lange werkweken gemaakt van wel meer dan vijftig uur per week. ,,Hierdoor ontstaat uitval en hoog verloop van personeel, maar ook het risico op langere doorlooptijden en oplopende werkvoorraden. Plus, minder ruimte voor opleiden en ontwikkelen van ‘eigen kweek’ en kwaliteitsborging door bijvoorbeeld intervisie”, aldus het jaarverslag. Want wat ook meer eisen stelt aan de processen en personele bezetting bij het Hof is de toenemende digitalisering die steeds hogere eisen stelt evenals de beveiliging van systemen en gegevens.
En terwijl het beroep op het Hof en de complexiteit van de zaken zijn toegenomen, is het budget nimmer aangepast. ,,We zijn aan het potverteren. We zijn bezig onszelf op te eten. Het werk is sinds 2010 complexer geworden, de burgers zijn mondiger en voor ons als Hof is het dus steeds drukker geworden, zonder dat we ons daartoe versterkt hebben”, aldus Martin Luttge, directeur Bedrijfsvoering, in het jaarverslag.
Na voorbeelden te hebben gegeven van ook andere taken zoals betrokkenheid bij de Kamer van Toezicht voor het notariaat, de raad van appèl en raad van toezicht advocatuur, toezicht op de deurwaarderij, toezicht op medici en apothekers, maar bij de aanstelling van een nieuwe rector magnificus van de University of Curaçao (UoC) en bij de aanwijzing van leden Electorale Raad, vervolgt directeur: ,,We hebben steeds meer en complexere taken en zaken op ons genomen, zonder dat we daarvoor steeds meer geld kregen. Dat is een van de zaken waarover we dit jaar praten met de Beheerraad en met de vier Justitieministers. Het budget moet stevig worden verhoogd. Of dat gaat lukken, moet dit jaar in juni blijken.” De Kort voegt eraan toe: ,,Spannend.”