Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een van de aanbevelingen uit een recent onderzoek in opdracht van Selikor stelt voor dat er een toerismetaks komt voor afvalverwerking. Daarmee kunnen de kosten gedragen worden voor andere vormen van afvalverwerking, zoals recycling en compostering.
Dat is afgelopen week naar voren gebracht in een presentatie door John Amarica van Selikor die een bewustwordingscampagne startte voor recycling. In opdracht van Selikor uitgevoerde onderzoeken wijzen uit dat de werkelijke kosten van storten aanzienlijk hoger zijn dan momenteel wordt vergoed aan het bedrijf. ,,Wanneer we milieudegradatie, verloren toerisme-inkomsten en sociale kosten meerekenen wordt geschat dat vuilstort op Curaçao tussen de 80 en 100 gulden per ton kost”, zo is aangevoerd. Aangegeven is dat er gemiddeld jaarlijks 130.000 ton aan afval op Malpais gestort wordt, een kostenpost dus van tussen de 10,4 en 13 miljoen gulden per jaar.
In de onderzoeken is nagegaan wat alternatieven als composteren (18.000 ton), recyclen (12.000 ton) en scheiding van bouw- en sloopafval (10.000 ton) als financiële oplossing kunnen bieden. Samen is dit 40.000 ton minder afval, ter waarde van tussen de 3,2 miljoen en 4,0 miljoen gulden. Maar composteren, recyclen en scheiding en recyclen van bouwafval kosten ook geld, respectievelijk ‘onbekend’, 52 en 25 gulden per ton (samen minimaal 874.000 gulden). Tegelijkertijd levert composteren en recyclen van bouwafval ook weer materiaal op dat verkocht kan worden.
,,Om deze alternatieven succesvol te laten zijn, moet de financiële structuur van afvalbeheer veranderen. Een voorgestelde oplossing is een toerisme-gerelateerde afvalbelasting, die per toeristennacht of per ton geïmporteerde goederen zou kunnen worden geheven om afvalreductie-inspanningen te financieren”, aldus Selikor.