Website over seksuele gezondheid voor jongeren door jongeren
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Seksuele voorlichting moet eerlijk, toegankelijk en zonder stigma zijn. Toch hebben veel jongeren op Curaçao moeite om betrouwbare informatie te vinden die aansluit bij hun eigen cultuur en taal.
Daar brengt CurLoveCare verandering in. Dit nieuwe onlineplatform biedt jongeren een veilige en toegankelijke plek waar ze alles kunnen vinden over voorkeur, voorlichting, zelfliefde, empowerment en positieve seksualiteit.
Een jeugdcomité had de leiding bij de totstandkoming van de website. Dat hun stem eindelijk werd gehoord, was voor de meeste jongeren een verademing en een reden om zich in te zetten voor het platform, zo legde Indjomar gisteren bij de lancering uit. Stevly was verbaasd hoe hij werd geraakt door de gesprekken die ze voerden over onder andere hun lichaam en de keuzes die ze maken. Zijn aanvankelijke onzekerheid om over deze (taboe)onderwerpen te spreken verdween door de open en vertrouwde sfeer waarin hij leerde over zelfrespect, emotionele en fysieke gezondheid maar ook over open communicatie. ,,Dit project droeg bij aan mijn persoonlijke groei.”
CurLoveCare is ontwikkeld in nauwe samenwerking met experts op het gebied van seksuele gezondheid. Alle betrokken organisaties streven naar een omgeving waarin open en eerlijke gesprekken over seksualiteit vanzelfsprekend zijn.
Onderwerpen als wederzijdse toestemming, zelfliefde, soa-preventie, inclusie van de lgbtqia+-gemeenschap, zwangerschapspreventie en gezonde relaties staan centraal. Het platform dat beschikbaar is in het Papiaments, Engels en Spaans is niet alleen een bron van informatie voor jongeren, maar ook een waardevolle hulpbron voor media, gezondheidsprofessionals en docenten in de regio.
,,Dit platform is een belangrijke stap naar het doorbreken van stigma’s en het versterken van jongeren in hun seksuele gezondheid en zelfbewustzijn”, zegt Nelly Rosa van Fundashon Orguyo Kòrsou (Foko). Andere meewerkende partnerorganisaties zijn het ministerie van Gezondheid (GMN) en Salú pa Tur. Het project werd gefinancierd door Soa-Aidsfonds NL. Janine Constansia-Kook van GMN zei in haar openingstoespraak dat seksuele gezondheid nooit een taboe zou mogen zijn. ,,In alle etappes van je leven is seksuele gezondheid belangrijk.”
https://curlovecare.com/