Ter bestrijding van corruptie
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Movementu Kousa Promé bepleit de instelling van een integriteitsinstituut, het versterken van advies- en controleorganen, het instellen van een forensisch onderzoeksteam en het invoeren van een wet om klokkenluiders te beschermen.
De politieke beweging wil hiermee de ambtelijke corruptie effectiever aanpakken.
Kousa Promé maakte donderdag tijdens een persconferentie in het partijcentrum haar actieplan bekend. Behalve lijsttrekker Giselle Rosalia en politiek leider René Rosalia, ging een aantal leden op de kandidatenlijst van de organisatie ook in op de actiepunten.
In het geval Kousa Promé een of meer Statenzetel wint, wil de partij de ambtelijke corruptie bestrijden. De politieke beweging pleit voor onder meer de instelling van een integriteitsinstituut. Dit orgaan krijgt dan de taak om met onderwijs- en vormingsprojecten te komen, gericht op integriteit. Deze zijn dan ook verplicht voor ministers, Statenleden en ambtenaren.
Behalve een integriteitsinstituut bepleit Kousa Promé voor de versterking van de staatsorganen die naast een adviserende rol ook controle dienen uit te oefenen op de regering. Zo refereert de partij naar Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC), Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab), Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB), het Bureau Ombudsman.
Kousa Promé vindt dat die staatsorganen niet belemmerd mogen worden in hun controlerende werkzaamheden. Ten alle tijden dienen ze toegang te krijgen tot ministeries, overheidsstichtingen en naamloze vennootschappen van de regering om onderzoek te kunnen verrichten.
Behalve die organen wil Kousa Promé ook de versterking van een aantal organisaties die belangrijk zijn in het controlemechanisme van de regering. Onder andere Douane Curaçao, kustwacht, de Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) en de inspectie-afdeling van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO).
Verder vindt Kousa Promé het noodzakelijk om een wet in te voeren ter bescherming van klokkenluiders. De partij noemt dit de ‘Bati bleki’-wet, voor mensen die op de hoogte zijn van gevallen van corruptie en dit dan aan de autoriteiten willen doorgeven.
Verder heeft de politieke organisatie die laatst 1.006 steunstemmen kreeg tijdens de voorverkiezing en mag deelnemen aan de Statenverkiezingen op 21 maart, ook concrete actieplannen op de volgende gebieden: economie, justitie, volksgezondheid, onderwijs, sociale zaken, buurt en welzijn, cultuur en sport.