Nieuw wetsvoorstel voor jonge werklozen
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Naar aanleiding van het advies van de Raad van Advies (RvA) heeft de MFK-fractie een ‘Landsverordening bevordering arbeidsparticipatie jongeren en jongvolwassenen’ bij de Staten ingediend die de Lei di Bion zou moeten vervangen.
De indieners stellen in de Memorie van Toelichting (MvT) voor de Lei di Bion in te trekken.
Uit de toelichting blijkt het overigens om dezelfde wet te gaan die eerder ‘Landsverordening bevordering arbeidsparticipatie young professionals’ heette. Het begrip ‘young professional’ leidde tot verwarring. Bovendien werd het wetsvoorstel in coronatijd gemaakt en is de economische situatie op dit moment beduidend anders. Het nieuwe voorstel richt zich nu specifiek op werkloze jongeren en jongvolwassenen zonder startkwalificatie.
De MFK schat het aantal werkzoekenden op circa 1.000 personen. Dit houdt een derving aan belastingopbrengsten in van ruim 3,6 miljoen gulden per maand, en van 43,3 miljoen gulden per jaar. Met betrekking tot de derving van opbrengsten uit loonbelasting en premie over overwerkloon gaan de indieners uit van 134.330 per maand, wat uitkomt op 1,6 miljoen gulden per jaar. Alles bij elkaar opgeteld 44,9 miljoen gulden minder belastinginkomsten. Om dit goed te maken wordt voorgesteld: ,,Gedacht kan worden aan een bijdrage uit de begroting van het Land als aanvulling van de derving gezien de toename van de belastingopbrengsten.”
In de MvT wordt uitvoerig stilgestaan bij de Lei di Bion die in 1989 tot stand kwam en pas in 2014 werd gepubliceerd, met als doel de groeiende werkloosheid onder jongeren en jongvolwassenen tussen 18 en 30 jaar terug te dringen. Er wordt uitgelegd waar het verschil in zit tussen de Lei di Bion en het nieuwe voorstel. In beide gevallen hoeft de werkgever die een jonge werkzoekende in dienst neemt, het werkgeversdeel van de sociale premies en de loonbelasting niet te betalen. Alleen is het bij de Lei di Bion zo dat dit in de vorm van een subsidie is en het in de nieuwe wet gaat om een fiscaal beleidsinstrument. Bovendien hoeft in het nieuwe voorstel ook het werknemersdeel van de sociale premies niet afgedragen te worden.
‘Lei di Bion werkte niet’
Het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.