Krant was lust en leven van uitgever Carlos Daantje
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Na 51 jaar zal eind deze maand de laatste editie van de Papiamentstalige krant Nobo verschijnen.
Diverse bronnen meldden woensdag dat het overgebleven personeel, een handjevol medewerkers, schriftelijk te kennen is gegeven dat 31 januari 2025 de laatste dag is dat het nieuwsblad uitkomt. Nobo zelf zegt er in de uitgave van gistermiddag nog niets over, maar intussen staat vast dat deze krant ermee stopt.
Nobo bestaat ruim een halve eeuw. Op de voorpagina prijkt dan ook ‘51 aña’ in het logo dat in de loop der jaren vrijwel hetzelfde en dus goed herkenbaar is gebleven met in de eerste ‘O’ van de naam de zes eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen en in de tweede ‘O’ de wereldbol met Noord- en Zuid-Amerika.
,,E korant más lesá den pueblo” (De meest gelezen krant), stelt de leuze elke dag. De werkelijkheid zal zijn dat de oplage gestaag is afgenomen, mede waardoor de (advertentie)inkomsten zijn gedaald tot een punt dat het niet meer rendabel is; ook al was de afgelopen jaren nauwelijks nog sprake van een redactie.
Carlos Daantje, de grote man én motor achter Nobo, deed het vrijwel allemaal in z’n eentje, de afgelopen periode bijgestaan door ‘kolaborador’ (freelancemedewerker) Erwin Raphaela plus enkele ondersteunende krachten, waaronder zijn zoon René die de opmaak deed. Voor de inmiddels 86-jarige Daantje was het dagblad zijn lust en zijn leven. Niet alleen zorgde hij ervoor dat er elke dag weer een editie uitkwam, maar hij schroomde zeker niet om vooral politici ongezouten van kritiek te voorzien.
In het handelsregister van de Kamer van Koophandel staat de op 22 juni 1938 op Curaçao geboren Daantje opgenomen als ‘beheerder’ van uitgeverij ABC Informa nv, met Nobo als handelsnaam. ABC Informa werd officieel opgericht op 16 november 1974. Mirem Gravenhorst (81) is procuratiehouder, terwijl zij in het colofon wordt vermeld als degene die belast is met de administratie. Opvallend is dat ABC Informa formeel een ‘nevenvestiging’ is met hoofdvestiging buiten Curaçao, namelijk op Aruba.
Nobo ontstond in de roerige jaren na de opstanden van 31 mei 1969, toen grote delen van Punda en Otrobanda in brand werden gezet. Er kwam meer aandacht voor de eigen taal, het Papiaments, en ook voor het lokale bewustzijn. De krant schrok er niet voor terug om sensationele foto’s van ongelukken of misdaden prominent op de voorpagina te plaatsen, om zo de aandacht van ‘pueblo’ te lokken.
Het middagblad is nog altijd gevestigd te Scherpenheuvel. Voorheen werd Nobo samen met de Amigoe gedrukt bij Rotaprint, ook op Scherpenheuvel. Maar al vele jaren is het drukwerk uitbesteed aan De Stad te Mundo Nobo, die met het verdwijnen van Nobo opnieuw een klant kwijtraakt.
Nobo is de zoveelste lokale krant die het loodje legt, nadat eerder Ultimo Notisia, La Prensa en Bala ermee stopten. Curaçao telt nu de volgende dagbladen: Extra, Vigilante (Papiamentstalig), Amigoe en het Antilliaans Dagblad (Nederlandstalig).
De traditionele media, waaronder ook de radio en tv, hebben te kampen met een vooral sinds corona afgenomen omzet uit advertenties, doordat veel bedrijven daarvoor internationale sociale media als Facebook gebruiken. Facebook doet echter niet aan controleerbare en verifieerbare (lokale) journalistiek.
Mediahuizen op het eiland zien deze ontwikkeling daarom als een niet te onderschatten gevaar voor de democratie, waarin de journalistiek vaak wordt gezien als ‘de vierde macht’. De kranten dienen ook vaak als ‘feeder’ of inspiratiebron van nieuwswebsites en radiozenders, die nauwelijks over eigen journalisten beschikken.
De meertalige, lokale afzetmarkt van dagbladen is vaak te klein om uitsluitend van de lezers te kunnen bestaan. Sommige kranten hebben geen of slechts een beperkt abonnementensysteem en zijn afhankelijk van de dagelijkse losse verkoop. De printkosten zijn toegenomen als gevolg van duurder materiaal als papier en inkt. Sommigen hebben ook te kampen met opgelopen belastingschulden, die ze nu moeilijk kunnen opbrengen.
Nobo komt hierna nog een week uit en zal vermoedelijk in de resterende dagen terugblikken op een succesvolle halve eeuw.