Minister BuZa houdt rekening met diplomatieke spanning Venezuela
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Nederlandse minister Caspar Veldkamp (NSC) van Buitenlandse Zaken - conform het Statuut een Koninkrijksaangelegenheid - houdt naar eigen zeggen in verband met de diplomatieke spanningen met Venezuela ‘de belangen van de ABC-eilanden altijd voor ogen’. Voor nieuwszender Radio 1 verklaarde hij gisteren er rekening mee te houden dat Venezuela ‘via Curaçao, Aruba en Bonaire het grootste buurland is van het Koninkrijk’.
Deze uitspraak deed Veldkamp in verband met het besluit van de Venezolaanse regering van president Nicolás Maduro dat Nederland (lees: het Koninkrijk) het aantal diplomaten op de ambassade in Caracas binnen twee keer 24 uur moet halveren van zes naar drie.
Om ‘in 48 uur de koffers te pakken’, zoals de bewindsman het omschrijft, heeft een impact voor de betrokken personen, maar is ook ‘een klap voor de capaciteit’ van de ambassade. ,,Dit geeft geen pas”, aldus Veldkamp.
Het heeft dan ook direct geleid tot het ontbieden van de waarnemend ambassadeur van Venezuela in Nederland, om volgens de minister van Buitenlandse Zaken ‘onvrede te uiten en opheldering te vragen’. Op de vraag welke andere stappen kunnen worden verwacht, zegt Veldkamp dat hij ‘nu niet alles wil verklappen’, mede omdat het Nederlandse Koninkrijk dit wil afstemmen met andere door Caracas gestrafte landen van de Europese Unie (EU) als Frankrijk en Italië. Maar het gaat in elk geval om ‘dezelfde tegenmaatregelen’.
Er is dinsdag direct contact geweest met genoemde landen - volgens de minister krijgen mogelijk ‘ook andere landen’ met de straf van Maduro te maken - en gisteren is er op ambtelijk niveau vergaderd over de vraag ‘hoe samen op te trekken in dezen’.
Volgens de bewindsman van Buitenlandse Zaken beschermt hij daarbij ook de belangen van de Caribische delen van het Koninkrijk. ,,Daarom is het ook belangrijk dat de ambassade openblijft.”
Op vragen van het Antilliaans Dagblad aan premier Gilmar Pisas (MFK) van Curaçao, belast met Directie Buitenlandse Betrekkingen (DBB) gevestigd op het Fortplein, werd nog geen antwoord ontvangen. DBB zelf verwijst naar Buitenlandse Zaken in Den Haag. Deze krant stelde intussen een reeks vragen aan de woordvoerder van minister Veldkamp.
De regering-Maduro bekritiseert de ‘vijandige’ reactie van de genoemde EU-landen op de verkiezing van president Maduro voor een derde termijn. In het geval van Nederland bood de Koninkrijksambassade in Caracas snel na de verkiezingen in Venezuela onderdak aan oppositieleider Edmundo González, zo meldde minister Veldkamp een tijd later aan de Tweede Kamer. Dit gebeurde op ‘dringend verzoek’ van González.
De stap die Venezuela nu zet door de helft van de diplomaten het land te laten verlaten noemt Den Haag ‘een escalatie van Maduro, die de dialoog nog ingewikkelder maakt’.
Nieuwe ambassadeur
Amper een maand geleden maakte het kabinet-Pisas tijdens een ontvangst in Willemstad kennis met de nieuwe ambassadeur van het Koninkrijk in Venezuela, Carmen Gonsalves (foto). Zij werd vergezeld door Annemieke Verrijp, sinds vorig jaar Speciaal Vertegenwoordiger Benedenwindse Eilanden namens Buitenlandse Zaken met Curaçao als standplaats. Tijdens dat bezoek werden diverse onderwerpen besproken, waaronder de Ofac-licentie (Office of Foreign Assets Control in Washington in verband met de sanctiemaatregelen tegen Maduro’s Venezuela), handelsbetrekkingen met Venezuela, de bestaande sancties en de huidige sociale, arbeids- en bestuurlijke situatie in het buurland. ,,Beide partijen benadrukten het belang van het versterken van de goede samenwerkingsrelatie”, aldus een persbericht toen van het ministerie van Algemene Zaken van Curaçao.
Zoals gezegd is de redactie in afwachting van antwoord van Buitenlandse Zaken op specifieke vragen die betrekking hebben op de belangenbehartiging in dezen van in het bijzonder Curaçao en Aruba.
Den Haag beantwoordt Caracas met tegenactie
Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.