Jarenlange olielekkage bemoeilijkt herplanting mangrove

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De zoutpannen van Boka Samí, wat natuurbeschermer ‘mangroveman’ Ryan de Jongh, liever ‘de baai’ van Samí noemt, is door de jaren heen sterk vervuild door lekkende olie uit buizen die al vanaf de Shell-periode (1918) gelegd zijn van Bullenbaai naar de Isla-raffinaderij in Emmastad.

F01 Boka Samí 1‘De baai’, omdat het vroeger een baai was die in de slaventijd omgebouwd is tot zoutpan. ,,Ik ben hier al een jaar en negen maanden bezig met het herbeplanten van de mangrove. Daarvoor werk ik samen met een stichting van het bedrijf Deloitte. Doel is om de natuur te herstellen zoals het was nog vóór de slavernij. De mangroveplanten komen maar moeilijk op vanwege de olie die er ligt. Het gaat alles bij elkaar om 68 hectare water dat sterk vervuild is met oliesmurrie van wel 50 centimeter dik.”

De Jong is gestart met een ‘crowd funding’ om de baai, maar ook het gebied Libu schoon te kunnen maken. Richting Vaersenbaai (Kokomo) ligt links van de weg Samí en rechts van de weg Libu.
,,Ik kan het niet alleen”, stelt hij op LinkedIn. ,,Ik heb uw hulp nodig”, zo vervolgt hij. Om de olie met micro-organismen weg te krijgen is een bedrag van 60.000 dollar nodig. Dit is tegen kostprijs. Volgens zijn eigen berekening komt dit neer op 66 dollarcent per inwoner. ,,Denkt u mij te kunnen helpen? Om een wonder realiteit te maken? Om ons eigen eiland schoon te maken?”, aldus het bericht op sociale media. Hij legt tegenover het Antilliaans Dagblad uit dat hij een beroep doet op alle inwoners van het eiland. ,,Want het hele eiland heeft in de afgelopen honderd jaar geprofiteerd van de raffinaderij”, zo voert hij aan.

Hij legt uit dat hij bij zijn project in de Piscaderabaai al geëxperimenteerd heeft met micro-organismen. ,,De lokale vertegenwoordiger van EM (Effective Micro-organism),

Sandovar Lourens, is al tien jaar bezig met bewustwording van een schoner milieu. Ik kan de producten tegen kostprijs bij hem krijgen. We hebben een klein fabriekje opgezet waar we modderballen maken met deze micro-organismen erin verwerkt. We laten deze ‘zwarte tennisballen’ zes weken fermenteren. Als ze in de natuur gelegd worden, wordt de olie als het ware opgegeten. De gezonde bacteriën zorgen ervoor dat de planten, en in mijn geval, de mangroven weer gaan groeien en uiteindelijk zorgt de natuur zelf voor het ‘opruimen’ van de vervuiling.”

Een zoektocht op internet en bij de Kamer van Koophandel (KvK) leert dat het om het Curaçaose bedrijf Hummingbird Feather nv gaat, van eigenaar Pevney Lourens (1950). Op de website wordt uitgelegd dat EM een combinatie is van ‘geregenereerde micro-organismen die vrij in de natuur voorkomen en op geen enkele manier gemanipuleerd zijn’. ,,Deze mix, samengesteld door prof. dr. Teruo Higa, een Japanse wetenschapper, verhoogt de natuurlijke weerstand van bodem, planten, water, mensen en dieren”, aldus de site.

De Jongh heeft niet de indruk dat er nu nog olie lekt uit de inmiddels sterk verouderde en verroeste buizen. Mocht er weer activiteit komen op Bullenbaai en producten daarvandaan doorgesluisd moeten worden naar Isla, dan moeten de buizen vervangen worden. Volgens de mangroveman heeft hij daarover ook al contact gehad met 2Bays (wat voorheen Refineria di Kòrsou was).

100 procent zeker dat in de baai olie ligt


Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.