Eigendom naar Stichting Beheer totdat Ennia verkocht kan worden
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Worden de Landen Curaçao en Sint Maarten mede-eigenaar van de nieuwe Ennia als gevolg van het Hoofdlijnenakkoord? ,,De Landen worden geen mede-eigenaar van Ennia in de resolutie”, luidt het antwoord bij de FAQ (frequently asked questions) op de website van de Centrale Bank.
Dit ondanks het feit dat Curaçao 30 miljoen gulden per jaar gedurende 30 jaar en Sint Maarten 2,3 miljoen per jaar gedurende dezelfde 30 jaar zullen moeten storten in het Resolutiefonds als doorlopende kapitaalbijdrage, om daarmee de verzekeringsgroep te redden, zonder te korten op de uitkeringen aan polishouders. Indirect is de landenbijdrage zelfs meer, want de Centrale Bank CBCS zal gedurende 50 jaar zo’n 15 miljoen moeten storten, opgebracht uit de toekomstige winsten, die anders naar de Landen als vermogensgerechtigden van de CBCS zouden gaan.
Wie dan wél de eigenaar van Ennia (nieuw) wordt, staat niet als zodanig bij de FAQ. De aandeelhouder van Ennia (oud) - de Amerikaanse miljardair Hushang Ansary - in elk geval niet, want daarover zeggen de veel gestelde vragen: ,,Wat betekent het Hoofdlijnenakkoord voor de lopende procedures tegen de aandeelhouder van Ennia, Ansary en anderen? Het Hoofdlijnenakkoord heeft geen gevolgen voor de procedures tegen Parman International, de aandeelhouder van Ennia, of de heer Ansary en anderen. Ennia en de CBCS zijn en blijven gecommitteerd om een schadevergoeding van Parman International (en Ansary en anderen) te innen.”
Voor de vraag wie de eigenaar is van Ennia (nieuw) moet het Antilliaans Dagblad in het Hoofdlijnenakkoord zelf duiken: ,,Met de nieuwe structuur is Ennia (nieuw) transparant georganiseerd en verschuift de eigendom naar Stichting Beheer, totdat Ennia (nieuw) op een verantwoorde wijze in particuliere handen kan worden gebracht.”
En: ,,Stichting Beheer en Ennia (nieuw) zijn gericht op waardebehoud van de gezonde delen van de Ennia Groep. Stichting Beheer zal er volgens haar statuten op toezien dat deelnemingen alleen worden verkocht indien aan bepaalde voorwaarden is voldaan waaruit blijkt dat een verkoop vanuit zakelijk oogpunt opportuun is, namelijk een onafhankelijke waardering ter onderbouwing van de koopprijs en een opinie van een accountant.”
Het Resolutiefonds is certificaathouder waardoor eventuele opbrengsten (dividend, verkoop aandelen) ten goede komen aan het Resolutiefonds en derhalve de Landen. Het is een manier om Ennia op afstand te zetten van politieke beïnvloeding, zo analyseert deze krant.
,,Wat gebeurt er als er een nieuwe regering komt?”
Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.