Curaçaose medicus Chalabi maakt furore met haar behandelmethode

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De experimentele immuun-behandeling van de Curaçaose internist-oncoloog Myriam Chalabi, onderzoeksleider in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam, blijkt vrijwel honderd procent effectief tegen een bepaalde vorm van dikke darmkanker.

chalabiDit kwam naar voren tijdens een recent interview dat Chalabi in het programma ‘WNL Op Zondag’ had op de Nederlandse tv-zender NPO 1.
Volgens Chalabi heeft immuuntherapie de afgelopen vijftien jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt, en is deze nu standaardbehandeling bij veel kankersoorten, met name bij mensen met uitzaaiingen. In 2017 gaf haar team immuuntherapie aan mensen met de diagnose dikke darmkanker die geopereerd zouden gaan worden. De resultaten van de heel kortdurende behandeling van twee kuren bleken verbijsterend. Chalabi over haar kankerbehandelingsmethode: ,,Bij een groep patiënten met een bepaald type dikke darmkanker bleek de tumor ten tijde van de operatie bij vrijwel iedereen óf helemaal weg óf bijna helemaal weg te zijn. Er waren maar een paar kankercellen over.”
De Curaçaose breidde het onderzoek uit naar uiteindelijk meer dan tweehonderd patiënten, dat hetzelfde succes toonde. ,,In onze studie, waarin we mensen gemiddeld drie jaar volgden, kwam bij niemand de ziekte terug.”
De kankeronderzoekster presenteerde enkele jaren geleden de voorlopige resultaten op een groot internationaal congres in Parijs, waar zij een staande ovatie ontving.
Extra bijzonder is dat Chalabi, die in Libanon is geboren, op haar vijfde naar Curaçao vluchtte en daar opgroeide. Sinds haar zeventiende woont en werkt ze in Nederland. Naar haar zeggen koos ze voor oncologie in de hoop mensen die in een kwetsbare periode van hun leven zitten te kunnen genezen en een beter perspectief te kunnen bieden. ,,Met het onderzoek erbij, zeker met dit soort resultaten, maakt het een prachtig vak”, zegt ze.
In Nederland krijgen jaarlijks minstens 1.800 mensen de vorm van dikke darmkanker die ze onderzocht heeft, echter wordt haar therapie nog niet ingezet.
Ook internationaal bezien is zouden alleen farmaceuten toestemming kunnen vragen bij het Europese Medicijnagentschap of de FDA in Amerika, om de therapie goed te keuren. ,,Als de farmaceut niets doet, dan kan ik niks. In Nederland hebben we gelukkig andere manieren daarvoor en hopelijk gaan we op korte termijn daarvan gebruikmaken.”
Volgens Chalabi wordt inmiddels ook onderzocht of deze immuuntherapie werkt bij andere soorten kanker. ,,We doen een studie waarin we patiënten met alle soorten kanker kunnen behandelen. We gaan mensen ook testen. En wie weet kan artificiële intelligentie ons in de toekomst daar ook bij helpen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.