Nog vele vragen rondom Oryx en Global
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het valt Statenlid Giselle Mc William (MAN) op dat er weinig over de Isla in de begroting 2025 staat, althans waar het gaat om inkomsten en uitgaven. En dan gaat het om ‘Isla’ in de brede zin van het woord, namelijk als raffinaderij, als gebied waar Oryx en Global komen te opereren, maar ook als terrein waar 2Bays (voorheen Refineria di Kòrsou, RdK) ontwikkelplannen heeft.
,,Er staat niet geschreven over een mogelijke heropening van de raffinaderij. Er wordt geschreven over de dertigjarige overeenkomst met Oryx maar daar staat bij dat er ‘vooralsnog geen sprake is van raffinageactiviteiten vanwege verouderde milieuwetgeving’. Hoe staat het met deze wetgeving die al wel in de Staten is behandeld?”, zo vraag het Statenlid tijdens de begrotingsbehandeling die gisteren is begonnen en deze hele week zal doorgaan. Ook Steven Croes (PAR) vindt de informatie over de raffinaderij maar povertjes: ,,Wat is status van raffinaderij en van Oryx. In wandelgangen hoor ik uit betrouwbare bronnen dat Oryx niet genoeg geld heeft voor investeringen die nodig zijn. Wat is hiervan waar?”
Over Global weet Mc William dat hier nog enkele documenten voor getekend moeten worden. ,,In de begroting staat niets over Oryx en Global die respectievelijk gaan over asfalt en blending. Dat moet toch geld in het laatje brengen?”, zo vraag zij.
Over 2Bays stelt het MAN-Statenlid dat ze vernomen heeft dat het bedrijf financieel delicaat is. ,,Dit is alarmerend. Wij willen de precieze stand van zaken weten. Klopt de berichtgeving? En kunnen we nu eindelijk de jaarrekeningen van RdK inzien van de jaren 2021, 2022 en 2023? We verzoeken hier al jaren om.” Ook wil het Statenlid weten welke ontwikkelingsplannen 2Bays heeft op het terrein wat inkomsten gaat genereren.
Zij heeft vragen over het personeel dat nu door Curaçao Refinery Utilities (CRU) wordt uitbetaald. Zij heeft vernomen CRU het personeel blijft uitbetalen en dat de mensen dus in dienst van CRU blijven en dat Oryx CRU voor de kosten vergoedt. Zij wil daarom de ‘government agreement’ zien. Ook Croes wil dat, al is het maar dat de overeenkomst ter inzage gelegd wordt. Mc William: ,,Op 1 december is de Oryx-vlag gehesen, dus kunnen we nu de overeenkomst inzien. De werknemers van CRU zijn teleurgesteld over hun arbeidsomstandigheden en wat hen beloofd is voor wat betreft spaarfonds en pensioenregeling. Het zijn vaste medewerkers. Dat geldt ook voor de gepensioneerden van de raffinaderij. Premier Gilmar Pisas (MFK) heeft hen beloofd dat er geld komt uit de ‘swapdeal’ (olie voor geld) die gesloten is met een minister in Venezuela. We hebben er niets meer over gehoord. Die Venezolaanse minister is gearresteerd. Het is een grote ‘black box’ voor ons. In juni zou er al betaald worden, er zou een voorschot komen van Refineria di Kòrsou. Heeft RdK hier geld voor of komt het geld uit de begroting van Curaçao, via RdK? De schuld van Venezuela bedraag 2,1 miljoen gulden. Hoeveel wordt er voorgeschoten?”