Staten fel over ‘lessons learned’ na falend toezicht Girobank

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Vrijwel alle Statenleden vinden dat de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) tekort is geschoten in zijn toezicht op de Girobank.

cbcsdushiHet is naar hun oordeel ongehoord dat zelfs onder een noodregeling, alles toch verkeerd is gelopen en deze bank zelfs onderuit is gegaan.
De felle kritiek van de parlementariërs zijn geuit na een presentatie van CBCS-president Richard Doornbosch in de Centrale Commissie van de Staten over de Girobank, meer specifiek het door Deloitte Nederland uitgebracht ‘Lesson Learned’-onderzoeksrapport en de lessen voor de Centrale Bank. Het was echter onder de voormalige CBCS-president Emsley Tromp dat de noodregeling werd getroffen.
Onafhankelijk Statenlid Zita Jesus-Leito bijt de spits af en zet meteen de kritische toon van de vergadering. Ze valt met de deur in huis en stelt geen genoegen te nemen met de erkenning door de CBCS, dat deze instelling zijn ‘les heeft geleerd’. Zo verwijst ze naar het leed van de Girobankklanten en de schade voor de gemeenschap.
De parlementariër zegt het positief op te vatten dat de CBCS erkent dat hun toezicht niet voldoende is geweest en ook niet op het niveau dat het had moeten zijn. Zij is te spreken over het aantrekken van Deloitte Nederland als onafhankelijke bureau dat het toezicht van de Centrale Bank in de periode 2013-2019 heeft onderzocht.
Jesus-Leito vindt het merkwaardig dat de noodregeling zo lang heeft geduurd, van 2013 tot 2019. Ook vraagt zij zich af of de door Doornbosch aangeduide ‘toezicht nieuwe stijl’ voldoet aan de wetgeving en toezichtregels en of er een reorganisatie is of komt van het betreffende toezichtorgaan van de CBCS. Tot slot vraagt ze naar het invoeren van een zogeheten depositogarantiestelsel en hoe commerciële banken hierover denken.

'Wanbeleid van enkele ratten'

Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.