Sinds 2010 enorme prijsstijging van groenten en fruit
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Fair Trade Authority Curaçao (FTac) stelt vast dat er forse en van de handelspartners afwijkende prijsstijgingen zijn in de levensmiddelen. Gebleken is dat de prijs sinds 2010 veel sneller is gestegen dan die van de Curaçaose belangrijkste handelspartners. In het bijzonder voor de categorieën aardappelen, groenten en fruit. ,,De prijs hiervan is sinds 2010 met bijna 400 procent gestegen. Een prijsstijging die aanmerkelijk hoger is dan die van andere Caribische eilanden zoals Aruba ondanks de overeenkomsten in marktomstandigheden.” Dit, terwijl het prijsindexcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het algemeen voor alle goederen en diensten sinds 2010 met ongeveer 35 procent is gestegen en de prijs van levensmiddelen is in diezelfde periode volgens het CBS verdubbeld.
Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door de FTac dat naar eigen zeggen ‘een nieuw licht werpt op de prijsontwikkelingen en dynamiek binnen de levensmiddelensector op Curaçao’. Uitgelegd wordt dat het sectoronderzoek werd geïnitieerd naar aanleiding van zorgen van consumenten over stijgende levensmiddelenprijzen. Er is onderzoek gedaan van de prijsontwikkeling van het moment van import tot de uiteindelijke verkoop aan consumenten.
Doel van de studie is om inzicht te verschaffen in de complexe marktstructuur van de levensmiddelensector, wat voor beleidsmakers duidelijkheid biedt en wat een stimulans is voor meer dynamiek en concurrentie in de sector, ‘zodat consumenten kunnen profiteren van eerlijke prijzen en een gezonde marktwerking’.
De levensmiddelensector wordt gekenmerkt door een sterke afhankelijkheid van geïmporteerde goederen, zo stelt Ftac vast. ,,Naar schatting komt slechts 10 procent van de levensmiddelen op Curaçao uit lokale productie. Deze hoge mate van import verklaart deels de prijsschommelingen en gevoeligheid voor wereldwijde marktfactoren.” Maar, er speel meer: ,,Ook spelen verouderde en soms tegenstrijdige regelgeving en bepaalde marktstructuren die de concurrentie beperken een rol. Tijdens de sectorstudie, die zich uitsluitend richtte op de lokale leveranciers, groothandelaren en detailhandelaren, bleek dat in het bijzonder de grote supermarkten een zeer sterke positie in de markt hebben. Zij gebruiken hun onderhandelingsmacht om gunstige voorwaarden te bedingen, wat de positie van kleinere spelers ondermijnt.”
Het instituut heeft daarnaast verschillende beperkingen geïdentificeerd in de wetgeving waardoor nieuwe ondernemingen ontmoedigd worden de markt te betreden. Gedoeld wordt op bijvoorbeeld importverboden op bepaalde producten, zoals verse groenten en eieren, en het moratorium op de oprichting van nieuwe toko’s en minimarkten.
De Ftac doet aanbevelingen. Zo vindt het instituut het nodig om oude beleidsmaatregelen regelmatig te evalueren en zo nodig aan te passen aan veranderende economische en technologische omstandigheden. De huidige prijsreguleringen zouden herzien moeten worden. Daarnaast adviseert de FTac dat het moratorium op nieuwe minimarkten en toko’s opnieuw wordt beoordeeld, om toetreding van nieuwe bedrijven te vergemakkelijken.
Verder kondigt Ftac aan verder onderzoek te doen naar onder andere verticale overeenkomsten en adviesprijzen binnen de sector. Dat is nodig ‘om dieper inzicht te vergaren in de interacties tussen de verschillende actoren in de waardeketen en hun impact op de lokale markt’.