MAN: Geen effect op studie en werkgevers kunnen het dragen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het voorstel van de MAN om het minimumloon voor 18- tot 21-jarigen op te trekken naar het niveau van 21 jaar en ouder, zal geen negatief effect hebben op de studieloopbaan van jongeren.

Dat stellen de initiatiefnemers in een schriftelijk antwoord op vragen die eerder in een Statenvergadering gesteld zijn.
,,Het ontwerp mag vooral niet iets worden dat de jongeren demotiveert in de context van het onderwijs”, zo is in de Staten naar voren gebracht. Waarop de MAN-leden Giselle Mc William en Steven Martina antwoorden: ,,De bedoeling van dit initiatiefontwerp is niet om jongeren te ontmoedigen om te studeren. Wij willen juist dat de jongeren naar school gaan en zich voorbereiden om een professional te worden die bijdraagt aan de ontwikkeling van hun land. Het kan echter niet zo zijn dat degene die naast zijn studie werkt, gediscrimineerd wordt bij de betaling voor diens werk.” En elders wordt nog eens benadrukt: ,,Als indieners zijn we het er niet mee eens dat dit initiatiefontwerp jongeren zal beïnvloeden om niet meer te gaan studeren. Jaarlijks gaan veel jongeren in het buitenland studeren en zij werken en studeren tegelijk. Dit is logisch en begrijpelijk gelet op de hoge kosten van levensonderhoud. Zij moeten werken om zichzelf te kunnen onderhouden. In de praktijk zie je dat er nu al jongeren van 18 tot en met 20 jaar zijn die werken. Het is algemeen bekend dat deze jongeren meestal werken om hun studie te bekostigen of om bij te dragen aan de huishoudelijke kosten. Het feit dat jongeren van deze leeftijdsgroep werkzaam zijn, betekent niet per definitie dat zij niet meer naar school gaan. Vaak volgen zij onderwijs en aansluitend gaan ze ook werken in bijvoorbeeld de horecasector.”
De partij kijkt naar het grotere geheel en stelt dat door het salaris van jongeren op een jongere leeftijd te verhogen, de armoede teruggedrongen wordt, vooral in de huishoudens van minder vermogende gezinnen. ,,Op deze manier komt er meer inkomen binnen in zo’n huishouden, wat kan helpen de armoede daar te bestrijden. Dit verhoogt ook de koopkracht, waardoor men uiteraard meer te besteden heeft, wat bijdraagt aan de lokale economie. Bovendien worden jongeren op jongere leeftijd financieel onafhankelijk.”

Geen invloed op landskas

Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.