‘Ook in oude situatie stilstaand water’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De muggenplaag die de bewoners van Piscadera en Charo en ook de gebruikers van de Koredor teistert, wordt niet veroorzaakt doordat er een dam is opgetrokken in een waterplas enkele tientallen meters ten westen van de Zakitó-lagune, zoals eerder deze week in andere media werd gesuggereerd.

MuggenplaagDat maakt het Antilliaans Dagblad op uit een reactie van Adam Kiolle, directeur van vastgoedbeleggings-maatschappij GMFB Real Estate, die spreekt namens de ontwikkelaar van het project The View Resort & Marina.
Andere media schreven dat door de dam in het water, het water stil is komen te staan en veranderd zou zijn in zoet water, waardoor het een ideale broedplaats zou zijn geworden voor muggen. Enkele maanden geleden trok ook het bestuur van het naastgelegen Royal Palm Resort bij Kiolle aan de bel over dit onderwerp, omdat ook de gedeeltelijke drooglegging van de plas voor een toename van muggen zou zorgen.
Dat het zoute water in de plas zou zijn veranderd in zoet water, wijst Kiolle resoluut van de hand. Vorige week, na het verschijnen van de eerste berichten, heeft hij het bedrijf CCM Engineering opdracht gegeven om de beweringen over de vorming van zoetwater te toetsen.
Uit de rapportage die naar aanleiding van diverse metingen is opgesteld, en die door deze krant is ingezien, blijkt echter niet dat er sprake is van de vorming van zoet water. Sterker nog, op bepaalde plekken is het zoutgehalte van het water zelfs juist hoger dan dat van het zeewater, dat bij de kust voor Mundo Nobo is gemeten.
De directeur benadrukt overigens dat ook in de oude situatie de betreffende plas al was afgesloten van de zee en de lagune, en dus bestond uit stilstaand water. De tijdelijke dam, gemaakt van kalksteen, heeft aan die situatie dus niets veranderd.
Verder heeft Kiolle aan het bestuur van Royal Palm Resort eerder al laten weten dat er bij drooglegging juist water geëlimineerd wordt, waardoor de risico’s van muggen juist minder worden.
Sinds ongeveer een week worden de muggen in het betreffende gebied actief bestreden door het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), in samenwerking met de Dienst Openbare Gezondheid (voorheen GGD). Verschillende malen al is er in het gebied met speciale spuitwagens gesprayd met een bestrijdingsmiddel, waarbij inwoners werd geadviseerd om ramen en deuren te sluiten.
Vorige week donderdag heeft Arnold Rood, de compagnon van Kiolle, hierbij geassisteerd, door op een loader struiken en zand weg te halen, zodat het muggenbestrijdingsteam makkelijker bij de plekken kon komen die behandeld moesten worden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.