PVV’er: Waardevolle boevenbende of voorbeeld van deugdzaamheid?

Van onze redactie
Willemstad/Den Haag - ,,Waar is men bang voor?”, zo eindigt het PVV-Tweede Kamerlid Peter van Haasen een bijdrage op LinkedIn onder de uitdagende kop Waardevolle boevenbende of voorbeeld van deugdzaamheid?

corruptiepvvDe partijgenoot van Geert Wilders doelt op een onafhankelijk onderzoek naar corruptie op de Caribische eilanden. Het liefst wil hij dat Transparancy International zoiets doet: ,,Transparency International biedt de objectieve blik die nu nodig is. Deze organisatie kan niet alleen de vinger op de zere plek leggen, maar ook - als er vooruitgang is - bijdragen aan een positief imago voor de eilanden. Laten we eerlijk zijn: waar is men bang voor?”
Van Haasen wordt op hetzelfde LinkedIn door twee personen op twee aparte onderdelen gecorrigeerd. Maar eerst wat het PVV-parlementslid stelt en waarom. ,,Op Aruba heeft demissionair minister-president Wever-Croes (MEP, red.) gereageerd op het initiatief van onze PVV-staatssecretaris Zsolt Szabó om de corruptie en integriteit op de zes Caribische eilanden binnen het Koninkrijk transparant in kaart te brengen en stevig aan te pakken”, begint Van Haasen.
Hij geeft aan dat tijdens het begrotingsdebat over Koninkrijksrelaties zijn partijgenoot Szabó heeft gezegd gesproken te hebben met Transparency International, ‘een wereldwijd erkende, onafhankelijke organisatie die corruptie blootlegt en effectieve monitoring biedt’.
Evelyn Wever-Croes stelde in haar reactie dat ‘Aruba al een ‘nulmeting’ heeft uitgevoerd en alle steun op dit terrein welkom is’. ,,Precies hier zien we echter de kern van de discrepantie”, stelt de PVV’er. ,,Om écht geloofwaardig te zijn, is het noodzakelijk dat dergelijke onderzoeken door een onafhankelijke internationale instantie worden uitgevoerd en niet lokaal.”
Volgens Van Haasen moeten worden voorkomen dat het een kwestie wordt van ‘wij van wc-eend adviseren wc-eend’. ,,Dat gezegd hebbende, zien wij van de PVV de bereidheid van Wever-Croes om externe steun te verwelkomen als een positieve stap in de goede richting.”
Dan de ‘correcties’. Armand Hessels van Deugdelijk Bestuur Aruba, burger van Aruba die bekend is van zijn kritische opstelling richting de eigen Arubaanse bestuurders, zegt ‘voor de duidelijkheid’: ,,De nulmeting is níét uitgevoerd door een lokale groepering, maar volledig door een Nederlandse onderzoeksgroep onder leiding van de persoon die óók de NIS (National Integrity System-assessment, red.) voor Nederland heeft uitgevoerd. In de gedachtegang van de heer Van Haasen zou dát eerder kunnen worden aangemerkt als een lokaal product dan die van Aruba.”
Transparancy International Nederland (TI-NL) heeft vorige week nog in een persbericht verklaard dat het meest recente NIS-rapport in 2022 werd uitgevoerd op Aruba en ‘relevante en recente aanbevelingen presenteert’. De NIS over Curaçao is van 2013, maar veel aanbevelingen zijn nog actueel. ,,Door het grote detailniveau waarop de NIS-rapporten onderzoek doen, bieden zij concrete actiepunten waar de betreffende regering mee aan de slag kan”, meldde TI-NL.
Deze NIS-studies evalueren de nationale anti-corruptiesystemen en leveren belangrijke gegevens over de stand van zaken ten aanzien van corruptiebestrijding. Deze rapporten analyseren nationale integriteitssystemen, zoals instellingen, wetten en praktijken die zorgen voor integriteit, transparantie en verantwoording. Wanneer een National Integrity System goed functioneert, bestrijden ze corruptie en misbruik.
In dat verband reageert ook Lousewies van der Laan, directeur TI-NL, op de berichtgeving op LinkedIn, met name dat opmerking dat ‘Transparancy International geen capaciteit en financiën blijkt te hebben’ door Bote ter Stege, voormalig procureur-generaal van Aruba en oud-hoofdofficier van justitie van Caribisch Nederland.
Hij baseerde zich op de publicatie ‘Geen zicht op corruptie in Cariben door gebrek aan data en geld’ van Dossier Koninkrijksrelaties. Dat herstelt TI-NL-directeur Van der Laan: ,,Voor de volledigheid wijs ik graag op het artikel ‘Combating corruption in the Caribbean part of the kingdom’, wat goed uitlegt wat Transparency International wel en niet kan doen. Dat heeft minder te maken met capaciteit en financiën en meer met de methode van de Corruption Perception Index (CPI). Dit hebben we ook uitgelegd aan de staatssecretaris.”

Van Marktplaats naar nu waardevol

Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.