‘Belastingverdrag San Marino moet Curaçao wel wat opleveren’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Verschillende Statenleden hebben zich gisteren bij de behandeling van het belastingverdrag met de republiek San Marino hardop afgevraagd ‘what’s in it for us?’, oftewel wat levert het verdrag Curaçao en ook de kleine man op?

WhatsinitEen ander punt dat is bediscussieerd, is de rol van Nederland en de Tweede Kamer bij de vrijheid die het Land Curaçao moet hebben om eigenhandig een verdrag af te sluiten met een ander land. Het eiland is immers fiscaal autonoom.
Gwendell Mercelina (PNP) diende eerder nog een motie in bij de Tweede Kamer waarin gevraagd wordt de fiscale autonomie te respecteren. ,,Nederland kan wel in overleg met Curaçao faciliteren”, aldus het Statenlid, maar zou Curaçao er niet van moeten kunnen weerhouden een verdrag te sluiten. ,,Folkert Idsinga (NSC), de staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, is tegen onze motie. Maar er worden politieke spelletjes gespeeld en onze samenleving wordt erdoor verward”, zo vervolgt Mercelina die zich erover beklaagt dat er in de huidige Tweede Kamer erg weinig kennis is over de eilanden.
Hij wil overigens in de verdragstekst ook iets rechttrekken want nu staat er dat het verdrag de afspreken regelt tussen ‘Nederland’ en San Marino ten behoeve van Curaçao, maar het moet niet ‘Nederland’ zijn maar ‘het Koninkrijk’.
Hij heeft nog enkele vragen die hij graag beantwoord ziet door zowel de eigen regering als de Nederlandse Rijksministerraad (RMR): ,,Hoe wordt met het verdrag de belastingautonomie van Curaçao gerespecteerd?, Wat doet de Curaçaose regering aan handhaving en hoe worden hier middelen voor vrijgemaakt?, En hoe zien we de samenwerking met de autoriteiten van San Marino?”

,,Wat heeft de man in Buena Vista en de leerling van Juan Pablo Duarte aan het verdrag?”

,,Heeft het verdrag ook te maken met de wet op de kansspelen?”

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.