Binnen een etmaal ruim zesduizend handtekeningen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Fundashon Pro Monumento (ProMo) is een petitie gestart tegen de bouw van ‘betonnen monsters’ op de natuurlijke stranden van Curaçao. Binnen 24 uur hadden ruim 6.000 mensen de petitie ‘Red onze stranden en baaien’ getekend.

petitieVolgens Dennis Claus toont dit aan dat het concept dat de regering op haar netvlies heeft niet strookt met wat de meeste mensen denken. ,,Het is belangrijk dat we een kritieke massa bereiken waarmee we naar de overheid kunnen stappen en hen duidelijk maken dat er over dit verhaal meer over nagedacht moet worden. Wat er nu gebeurt is een beetje maf.” Naast ProMo staan Amigu di Tera en enkele organisaties uit Bándabou achter deze petitie. Het doel is dat de overheid haar gepresenteerde plannen terugdraait voor baaien en kuststroken als Caracasbaai, Lagun, Zákito en Jeremi.
Parlementariër Steven Croes (PAR) heeft zich aangesloten bij deze actie. Het Statenlid heeft ook een verzoek ingediend voor een Vragenuur in het parlement met minister van Milieu en Natuur, Gilmar Pisas (MFK), zodat hij verschillende vragen kan beantwoorden over de verontrustende ontwikkelingen op de stranden van Bándabou. Croes: ,,Het toevoegen van basisvoorzieningen zoals toiletten en douches op stranden is meer dan welkom. Maar grote bouwwerken die de authenticiteit van onze stranden kapotmaken, zijn niet acceptabel.”
Het Statenlid wil onder andere weten of de minister gesproken heeft met de bewoners van Jeremi, Lagun en omliggende gebieden, en met de organisatie Vishon Banda Bou (VIBA), die vooroploopt namens de bewoners in dat gebied. En belangrijker nog, heeft de minister geluisterd naar de bewoners en anderen in de gemeenschap die niet tevreden zijn met deze ontwikkelingen? Het Statenlid informeert ook naar het bedrag dat is gereserveerd voor deze projecten en wil weten op welk moment de Raad van Ministers akkoord is gegaan met dit besluit.
,,Was er publieke bekendmaking en welke bedrijven hebben precies de aanbesteding gewonnen, zodat de werkzaamheden konden beginnen? Als de bouwwerken klaar zijn, wie gaat dan de horecagelegenheden daar beheren? Hoe is die keuze gemaakt? En even belangrijk: wat denkt de minister zelf over de balans tussen de authenticiteit en het erfgoed van onze stranden en moderne ontwikkeling?”, aldus Croes.
Zondag namen de leden van de MAN/PIN-combinatie poolshoogte bij het strand van Lagun en Jeremi. ,,We waren geschokt om te zien hoe de overheid begonnen is met de bouw van een bar midden op Playa Lagun, door beton te storten. Inwoners en vissers zijn woedend over de manier waarop de overheid zo’n project is gestart zonder de bewoners en het volk van Curaçao erbij te betrekken. Op Playa Jeremi troffen we ook mensen die het strand bezoeken, die erg boos en bezorgd zijn over de manier waarop grote bomen zijn gekapt en dat er plannen zijn voor de bouw van een bar, zonder rekening te houden met de natuur en de unieke vorm van het strand. Dit is ook gebeurd zonder overleg met de bewoners van Bándabou en de bezoekers van het strand.”
Volgens de oppositiepartij wordt met de gepresenteerde plannen de kans ontnomen voor sociale groepen van 60+, padvinders, vissers en families om het strand van Lagun te gebruiken voor hun activiteiten zoals zij dat gewend waren. ,,De bezorgdheid over de voorgestelde ontwikkelingen betekent dat de cultuur van sociale activiteiten van het volk op Playa Lagun zal verdwijnen”, aldus MAN/PIN die ook een reeks schriftelijke vragen heeft gestuurd naar de ministers van VVRP en GMN.
Zo wil de partij een kopie van de bouwvergunningen, maar vraagt ook naar de bereidwilligheid van de regering om te stoppen met de bouw in het midden van Playa Lagun en het storten van beton op de stranden. ,,Worden onze stranden op deze manier geprivatiseerd, en wie gaat deze projecten beheren?”
Volgens ProMo veroorzaken de bouwplannen ook een milieuprobleem. ,,Want al deze bouwsels zorgen niet alleen voor het verdwijnen van de bomen, de planten, de mangroven en de koralen, maar tonen ook een minachting van het culturele en historische erfgoed ten gunste van generieke toeristische attracties. Er is niets tegen het plaatsen van eenvoudige (kleine) toiletvoorzieningen, een plek voor vuilcontainers en vaste plekken om te barbecueën, maar verder dan dat moet het niet gaan. Belangrijk is wel dat dit alles ook goed onderhouden wordt. Grote bouwsels vergen meer onderhoud en kosten meer geld.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.