Ten minste 12 medewerkers verliezen hun baan
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Telecom- en internetprovider Flow is gestart met een reorganisatie, die ten minste 12 medewerkers hun baan gaat kosten. Deze beslissing is genomen als onderdeel van door te voeren verbeteringen in de klantenservice van het bedrijf en ter verhoging van de efficiëntie. Flow verwacht de reorganisatie binnen drie maanden - dus uiterlijk begin januari 2025 - te hebben afgerond.
In gesprek met het Antilliaans Dagblad legt Bart Hofker, vicepresident (VP) Dutch Caribbean bij Flow, uit dat onlangs alle medewerkers zijn geïnformeerd, tijdens twee zogeheten townhall-sessies. ,,Daarnaast is er individuele communicatie geweest met degenen die direct worden getroffen. Deze gesprekken zijn zorgvuldig gevoerd, met oog voor de situatie”, zo voegt Hofker eraan toe.
,,Flow investeert in nieuwe systemen, digitalisering en AI (kunstmatige intelligentie, red.), en training van het personeel. Deze veranderingen zullen klantenservicemedewerkers meer beslissingsbevoegdheid geven, wat leidt tot kortere wachttijden en snellere oplossing van problemen in één gesprek”, zo legt de provider uit.
Onder meer op de afdeling klantenservice is de impact van de reorganisatie groot. Hier komen 37 huidige banen te vervallen, wat volgens de VP een deel is van het volledige klantenserviceteam. Hofker legt uit dat het aantal banen in dit geval gelijk is aan het aantal fte’s (fulltime equivalenten). In de plaats daarvan komen er 36 nieuwe banen, die inhoudelijk dusdanig verschillen van de ‘oude’ baan, dat bestaande medewerkers die op de klantenservice werkzaam willen blijven, naar deze baan moeten solliciteren. Degenen die dat niet doen, en/of degenen die tijdens het sollicitatietraject niet geschikt worden geacht, zullen het bedrijf moeten verlaten. Wel benadrukt de VP dat huidige medewerkers in het sollicitatieproces voorrang krijgen op eventueel extern te werven medewerkers.
Op de vraag wat de nieuw te creëren banen zo anders maakt dat de medewerkers - die dat willen - hier actief op moeten solliciteren, antwoordt Hofker: ,,De nieuwe banen vereisen andere vaardigheden en meer autonomie. Van medewerkers wordt verwacht dat zij complexe klantproblemen zelfstandig oplossen, met meer verantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid. De manier van werken zal ook meer gedigitaliseerd zijn, met ondersteuning van AI. Daarom vragen we medewerkers te solliciteren op de nieuwe banen, zodat zij kunnen worden getraind voor deze nieuwe verantwoordelijkheden.”
Hofker legt uit dat Flow AI gaat inzetten om eenvoudige vragen van klanten automatisch af te handelen, waardoor medewerkers zich kunnen richten op complexere vraagstukken. Dit zou moeten zorgen voor kortere wachttijden en een snellere afhandeling van problemen.
Daarnaast meldt de aanbieder van telecom- en internetdiensten dat ook op het hoofdkantoor van de Dutch Caribbean een aantal banen wordt herzien, ‘om de hoge kostenstructuur aan te pakken en concurrerende tarieven te waarborgen’. Deze beslissing leidt tot het boventallig worden van 14 medewerkers, waarbij ook managers niet worden gespaard. Op het hoofkantoor worden er drie nieuwe banen gecreëerd, waarop ook de boventallige medewerkers kunnen solliciteren.
,,Er wordt alles in het werk gesteld om de medewerkers die het bedrijf gaan verlaten te ondersteunen, inclusief een eerlijke vertrekregeling en aanbevelingsbrieven”, aldus Flow.
Hoeveel mensen er door de aangekondigde reorganisatie daadwerkelijk zonder baan komen te zitten is nog niet bekend en hangt af van hoeveel medewerkers er herplaatst kunnen worden in nieuw gecreëerde banen. In het hypothetische geval dat zowel op de klantenservice als op het hoofkantoor van Flow geen van de boventallige medewerkers herplaatst kan worden, zou het gaan om 51 huidige medewerkers voor wie geen plaats meer zou zijn bij Flow. De kans dat dit scenario ook echt uitkomt, noemt Hofker ‘onwaarschijnlijk’. ,,Ik verwacht dat de meeste van de 39 nieuwe banen intern vervuld zullen worden”, zo zegt hij.
,,Daarnaast kunnen sommige medewerkers ervoor kiezen om de exit-regeling te accepteren en niet te solliciteren op een nieuwe baan. Ons doel is om zo veel mogelijk medewerkers intern te herplaatsen en hun de nodige training te bieden”, aldus Hofker.
Volgens de werkgever zijn telecomvakbond Sitkom, de betrokken medewerkers en het voltallige personeel van Flow inmiddels geïnformeerd over de reorganisatie en de gevolgen die hiermee gepaard gaan.
Vakbond Sitkom reageert...
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.