Arthur Con: Problemen gaan opgelost worden

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Huiseigenaren binnen het woningproject Wechi van Fundashon Kas Popular (FKP) klagen al langer over verschillende problemen die zij ervaren, doordat er fouten zijn gemaakt tijdens de bouw. De meest recente klachten zijn van begin deze week, toen er na de hevige regenval woningen onder water waren gelopen.

F03 Waterballet nwbwwoningen WechiHoewel andere media een grootschaliger waterprobleem schetsen, vertelt Arthur Con - directeur van FKP en tevens technisch directeur van Wechi Management Group (WMC) - in gesprek met het Antilliaans Dagblad dat het om twee woningen binnen het project gaat.
Met één woningeigenaar zou al gesproken zijn, en volgens Con is het betreffende probleem inmiddels opgelost. Het inpandige waterballet zou zijn veroorzaak doordat de buis van een op het dak gemonteerde boiler, bij de doorvoer naar binnen, niet zou zijn geseald. Ook bij het tweede huis met waterschade zou het probleem op korte termijn verholpen moeten zijn, volgens Con.
Geluiden dat ook het gebruik van goedkope en bovenal inferieure bouwmaterialen de oorzaak van de lekkages zou zijn, wijst de woningbouwdirecteur van de hand.
Wel erkent Con dat er bij de bouw binnen Wechi fouten zijn gemaakt door hoofdaannemer Betonbouw. Zo werd eerder dit jaar bekend dat er voor de ruwbouw gebruik was gemaakt van prefabmallen die 5 centimeter te kort waren. Hierdoor werden de woonvertrekken niet 2,60 meter hoog, wat een in de Bouw- en Woningverordening vastgestelde norm is, maar 2,55 meter. Bij het maken van de mallen was er namelijk geen rekening gehouden dat er, na de constructie van de muren, ook nog een vloer gestort moest worden.
Deze verkeerde mallen zijn overigens niet alleen in Wechi gebruikt, maar jaren eerder ook al bij de bouw van woningen in Sapaté en later ook in Montagne Abou en Tera Kòrá.
Om alle bestaande klachten voor eens en altijd op te lossen, organiseert WMC binnenkort een vergadering voor alle bewoners en zal er een plan gemaakt worden om huis voor huis de klachten te gaan behandelen.
Con benadrukt dat het team van WMC grotendeels is vernieuwd, en dat de klachten onder leiding van operationeel directeur Diamela Martines serieus worden aangepakt. Verder is Betonbouw per 1 juli tijdelijk van het project gehaald en zal er met meerdere kleinere aannemers samengewerkt worden om onvolkomenheden op te lossen.
Desgevraagd bevestigt Con aan deze krant dat Wechi nog geen vereniging van eigenaren (VvE) heeft, maar dat deze er wel zal moeten komen. Het ontbreken ervan wijt Con aan het ‘beginstadium’ waarin het project zich bevindt en aan de drukte bij notarissen.

Betonbouw reageert
Het Antilliaans Dagblad heeft ook Betonbouw-directeur Dirk Kleyn om een reactie gevraagd. Hieruit blijkt dat de situatie iets genuanceerder lijkt te liggen dan door FKP en WMG wordt gesteld.
,,Onder de oude directie van WMG is er vorig jaar een lijst met restpunten opgesteld, en die hebben wij toen afgewerkt”, zo legt Kleyn uit. Echter, na de directiewisseling die eerder dit jaar plaatsvond, kwam de nieuwe directie volgens de directeur van het bouwbedrijf met nog nieuwe punten cq. mankementen die verholpen moesten worden.
Uit het verhaal van Kleyn blijkt dat de communicatie vanuit WMG wat stroef verloopt en dat zijn bedrijf voor het kunnen oplossen van de ‘open eindjes’ afhankelijk is van productleveringen door WMG. Als bepaalde materialen er niet zijn, kan Betonbouw ook niet verder met het werk.
Daarnaast steekt het Kleyn dat zijn bedrijf ook nog steeds onbetaalde facturen open heeft staan. Ondanks dat hij zegt niet de vuile was buiten te willen hangen, laat hij doorschemeren dat het niet om een miljoen gaat, maar ook niet om een paar duizend gulden. ,,Iets daar tussenin”, zo zegt hij.
Kleyn benadrukt overigens dat hij WMC niet wil zwart maken en dat Betonbouw nog steeds bereid is om gezamenlijk tot een oplossing te komen. Het beeld dat uit zijn verhaal naar voren komt, is dat het overzicht enigszins zoek is en dat ook de communicatie niet goed verloopt. Wat er in zijn ogen moet gebeuren, is dat alle partijen constructief met elkaar in gesprek gaan, zodat er een plan gemaakt kan worden om de situatie voor de woningeigenaren zo snel mogelijk op te lossen en ook om de financiële kant op een juiste manier af te handelen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.