Chiploze hond vanaf 2025 straathond

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Elk huisdier zal vanaf 1 januari 2025 een ‘chip’ moeten hebben. Eigenaren moeten ervoor zorgen dat hun honden op hun terrein zijn of aan de lijn. Honden zonder chip op straat zullen worden beschouwd als straathonden.

ChipDit kwam gisteren naar voren tijdens een presentatie van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) over het project ‘Dierenwelzijn’.
GMN benadrukt dat op 1 januari 2023 de Wet dierenwelzijn in werking is getreden die stelt dat de eigenaar van een dier een zorgplicht heeft. Tijdens de presentatie werd aangestipt dat vanaf 1 januari 2025 elk huisdier een chip moet hebben. Artikel 14 van de Dierenwelzijnswet verplicht eigenaren hun dier te identificeren met een ISO-microchip, geïmplanteerd door een dierenarts. Artikel 15 verplicht de registratie van de microchip in de officiële databank chippen-caribbean.com. In de wet op gevaarlijke honden (bijvoorbeeld van het ras pitbull terriër) wordt aan eigenaren verplicht gesteld dat honden op een dusdanig terrein moet worden gehouden dat ze niet weg kunnen lopen. Wanneer ze naar buiten gaan, moet de eigenaar ze voorzien van een muilkorf en een ketting. Sterilisatie en microchip zijn sowieso verplicht voor deze gevaarlijke honden. In samenwerking met vrijwilligersorganisaties en andere vrijwilligers wordt er een programma aangeboden voor de combinatie gratis sterilisatie en gratis chippen van honden. Apart een chip door een dierenarts plaatsen zal dertig gulden kosten.
GMN zal vanaf vandaag, in samenwerking met vertegenwoordigers van vrijwilligersorganisaties die actief zijn op het gebied van dierenwelzijn, en buurtagenten de wijk Tera Kòrá bezoeken.
De organisaties zullen uitleg geven over de identificatie en registratie van huisdieren, en voorlichting over de Wet dierenwelzijn en de Wet gevaarlijke honden. Ook zal het belang van sterilisatie van huisdieren worden toegelicht. De activiteit valt onder het pilotproject waarbij steeds van tevoren via de media informatie wordt verstrekt, zodat men op de hoogte is van welke wijk aan de beurt is, op welke dag en wat er gaat gebeuren. De informatie omvat de verplichting tot identificatie en registratie volgens de Wet dierenwelzijn, de plicht van de eigenaar om zijn dier op het erf te houden en het belang van sterilisatie van het huisdier.
Uit de Senso 2023 blijkt overigens dat zo’n 71.000 honden en ongeveer 11.000 katten als huisdier worden gehouden, echter kampt Curaçao met veel straathonden en -katten. Voor de oplossing voor de overpopulatie van honden en katten is een plan opgesteld dat bestaat uit de onderdelen ‘Voorlichting over de geldende wetgeving’, ‘Identificatie en registratie in een databank’, ‘Sterilisatieprogramma’ en ‘Toezicht en handhaving’. GMN werkt bij het project ‘Dierenwelzijn’ samen met de ngo’s Stichting Dierenhulp (sterilisatie), Rescue Paws Curaçao (sterilisatie), Stichting DOG (sterilisatie), Stichting Dierenbescherming Curaçao en Stichting Feed Friends. De informatiecampagne zal een jaar duren en wordt bekostigd door Dierenhulp uit Nederland en GMN.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.