Kunuku Man en zijn team maken gebied rondom parkeerplaats schoon

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op één kilo na hebben de Kunuku Man en zijn schoonmaakteam - volledig bestaand uit vrijwilligers - in ongeveer tweeënhalf uur tijd 300 kilo zwerfvuil opgehaald.

Zwerfvuil1De locatie van de wekelijkse schoonmaakactie was afgelopen zondag het grote parkeerterrein bij het Vanddis-pompstation in Montaña, aan de Kaminda Jose C. Anthonia (Weg naar Fuik).
Niet geheel toevallig was dit dezelfde locatie als waar het afgelopen weekend vuilcontainers waren geplaatst door het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), als onderdeel van de actie ‘Di bo, pa bo, ku bo’ (Van jou, voor jou, met jou), in de strijd tegen illegale stortplaatsen.
Het team van de Kukuku Man begon met een rondje door de bermen rondom het parkeerterrein, waar grote hoeveelheden zwerfvuil met de knijpstok werd opgeraapt, en zo veel mogelijk gescheiden in grote vuilniszakken werd gedeponeerd. Na een korte drinkpauze, waarbij de Kunuku Man trakteerde op bakjes koude watermeloen, werd er ook nog een rondje langs de straatkant gedaan, waarbij het talud bij de sportvelden niet werd overgeslagen. Hier wemelde het van de lege bierflessen en plastic flessen.
Van de 299 kilo vuil die werd opgehaald, bestond meer dan de helft, 180 kilo, uit lege bierflessen. Naar schatting staat dit gelijk aan 900 stuks. Deze zullen worden gerecycled door schoonmaakvrijwilliger Björn.Zwerfvuil2
Het aantal plastic flessen dat werd opgeraapt was zo’n 800, met een totaalgewicht van 16 kilo. Die gaan allemaal naar het lokale bedrijf Green Phenix en worden op het eiland gerecycled tot onder meer bouwstenen, bloemenvazen en sieraden.
Verder is het gebied rondom de parkeerplaats bevrijd van 3 kilo aan aluminium blikjes; ongeveer 225 stuks. De Kunuku Man legt uit dat hij die thuis handmatig plet, en vervolgens inlevert bij een bedrijf in Zeelandia, waar hij er geld voor krijgt. Deze geplette blikjes worden naar het buitenland geëxporteerd, alwaar er weer opnieuw blikjes van worden gemaakt.
Ook is er 6 kilogram ‘overig plastic’ opgeraapt. Dit gaat naar Fuse Caribbean, waar ze er onder andere planken en plantenbakken van maken, die bij het bedrijf zelf en bij Kooyman kunnen worden aangeschaft.
Dan is er ook nog een hoeveelheid afval - dit keer 94 kilo in totaal - dat op dit moment niet te recyclen is en afgevoerd wordt naar de landfill.
De Kunuku Man benadrukt dat vrijwilligers zich altijd bij hem kunnen aanmelden - voor af en toe een keer, maar ook voor op regelmatige basis - en dat iedere woensdag op zijn website de locatie van de eerstvolgende schoonmaakactie bekend wordt gemaakt.
https://kunukuman.com/


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.