Premier heeft ruim twee maanden antwoordtijd nodig

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In de Staten is door de meeste Statenleden aangegeven dat in het proces van de regering en Refineria di Kòrsou (RdK) om te komen tot een nieuwe overnamekandidaat van de raffinaderij, transparantie, communicatie en informatie gemist is. Het gaat om het traject waarbij uiteindelijk een overeenkomst is getekend met Oryx Midstream.

F03 Oryx dealDe vergadering begon met een discussie over het verzoek van Giselle Mc William (MAN) aan de minister-president om documenten te mogen inzien voordat de vergadering zou beginnen. Het blijkt dat de premier en andere ministers twee maanden de tijd hebben om vragen van Statenleden te beantwoorden en die periode is nog niet voorbij. Tot ongenoegen van verschillende Statenleden, die misschien ook hoopten op een presentatie vooraf aan de vergadering, zijn daarom vragen gesteld ‘op basis van berichten die in de krant verschenen zijn of op sociale media’.

Nadat er meer dan 200 vragen afgevuurd waren op premier Gilmar Pisas (MFK) en ook RdK-directeur Patrick Newton, stelde Pisas voor over twee maanden terug te komen om de vragen te beantwoorden en direct een presentatie te geven. Zijn argument: ,,We zijn met een ‘government agreement’ bezig en mijn ervaring met Cork leert dat zo’n proces maanden kan duren. Daarom wil ik vragen over twee maanden terug te kunnen komen.”

Rennox Calmes (TpK) beet de spits af in de vergadering en had een hele hoop vragen, gebaseerd op ‘van horen zeggen’: ,,Hoe wordt de raffinaderij straks gebruikt?; Wat heeft asfalt ermee te maken (doelend op Global)?; Wat zijn de vooruitzichten voor Curaçao en zijn hier berekeningen voor gemaakt?; Is er een businessplan?; Hoeveel mensen krijgen hier al dan niet vast werk?; Wat zullen de inkomsten zijn voor het Land; Wat is de impact op het bruto binnenlands product (bbp)?; Is er juridisch advies over het akkoord gevraagd?; Zit Bullenbaai er in of niet?; Hoe is rekening gehouden met het milieu en dan niet alleen de luchtvervuiling maar ook de vervuiling van de haven?; Wat is Oryx voor bedrijf, ik zie verschillende Oryx’en?; Is er onderzoek gedaan naar het bedrijf?; Is het financieel stabiel en hangen er geen schandalen omheen?”

De meeste Statenleden begrijpen overigens wel de stelling ‘beter iets dan niets’, in de deal die tot nu toe alleen opslag en ‘blending’ inhoudt (en niet raffinage), maar als er vanaf het begin openheid van zaken was gegeven over de onderhandelingen dan waren er nu niet zoveel vragen en was er veel meer begrip geweest, zo is aangevoerd.

Steven Martina (MAN) en ook andere Statenleden hebben zich afgevraagd waarmee het eiland voorlopig 30 jaar mee in zee gaat. Ook is hij dieper ingegaan op de bedragen die ‘van horen zeggen’ en in de media verschenen zijn: ,,De regering spreekt van 16 miljoen investering, Oryx noemt 12 miljoen en stelt later dat het gaat om 70 miljoen in de komende vijf jaar wat neerkomt op gemiddeld 14 miljoen per jaar. We willen duidelijkheid. En waar gaat Oryx in investeren en wat is daar de impact van?”

Quincy Girigorie (PAR) heeft ook nog aanvullende vragen: ,,Hoe staat het met de deal van PdVSA en de olie die geleverd zou worden als vergoeding voor de werknemers die nog uitbetaald moeten worden?; Waarom ‘head hunting’ gedaan en niet een open inschrijving voor overname van de raffinaderij?; Waarom besloten in zee te gaan met een bedrijf dat ‘opslaat en blend’ en niet de raffinaderij gaat herstarten? We zijn namelijk nooit over deze verandering van richting geïnformeerd; Wat is de ervaring van Oryx bij blending en opslag?; Konden ook andere (lokale) partijen meedoen, als het gaat om blending en opslag? Is er een due dilligence gedaan?; En is dit net zo gebeurd als bij CPR (waaruit misstanden naar voren kwamen, red.)?”


Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.