CMC-directieleden tonen afname operatiewachtlijst aan
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Wie dacht dat de CMC-storm na vorige week was gaan liggen, heeft het mis. En opnieuw is minister Javier Silvania (MFK) het middelpunt van de discussie: de voltallige ziekenhuisdirectie stelt de ‘onware bewering’ van de bewindsman aan de kaak.
,,Het Curaçao Medical Center (CMC) voelt zich genoodzaakt om onjuiste verklaringen van de minister van Gezondheid en Financiën, Javier Silvania, recht te zetten. De minister insinueert dat hij niet op de hoogte is van de actuele informatie en suggereert dat het CMC niet actief werkt aan oplossingen voor het probleem van de wachtlijst voor electieve operaties.”
De directieleden van CMC - algemeen directeur Gilbert Martina, financieel en operationeel directeur Karina Lombardi en medisch directeur Ingemar Merkies - willen het een en ander verduidelijken ‘om de onjuiste informatie te corrigeren en details te geven over de voortdurende inspanningen’.
Over de wachtlijst voor electieve (dat wil zeggen: niet urgente) operaties, zegt het CMC dat ‘aanzienlijke vooruitgang is geboekt bij het verminderen ervan’. De lijst, die eerder uit bijna 3.000 patiënten bestond, is afgenomen tot 1.191 vanaf 19 augustus, waarvan 1.092 SVB-patiënten. ,,Deze significante afname is het resultaat van proactieve maatregelen gericht op verschillende knelpunten.”
Over de communicatie met minister Silvania: In tegenstelling tot verklaringen van de bewindsman, heeft CMC wekelijks de jongste informatie over de stand van de wachtlijst verstrekt aan de Inspecteur-Generaal en aan Silvania. ,,De minister ontvangt sinds september 2022 elke maand gedetailleerde informatie. Deze rapportages tonen duidelijk de vooruitgang en de vermindering van de wachtlijst. Tegelijkertijd biedt de rapportage een transparant overzicht van de geleverde inspanningen.”
Over de context en geschiedenis stelt de directie dat er verschillende factoren zijn die de lange wachtlijst beïnvloeden. Zoals de transitie van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) waarbij een initiële hoeveelheid van niet minder dan 800 patiënten werden overgedragen aan CMC.
Verder de covidpandemie, waarbij de electieve operaties tot vier keer toe werden stopgezet, wat resulteerde in een toename van de wachtlijst van 800 tot 2.000 patiënten. En ook een tekort aan middelen, want tijdens de covidperiode werd CMC geconfronteerd met een significant tekort aan operatiekamerbenodigdheden en een tekort aan operatieassistenten die naar Nederland vertrokken. Dit leidde tot een toename van de wachtlijst tot bijna 2.900 patiënten.
,,Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, heeft CMC beslissende actie ondernomen door zeven operatieassistenten uit Colombia te werven en in september en oktober vorig jaar naar het eiland te brengen. Deze inspanning bleek fundamenteel te zijn voor de geboekte vooruitgang.”
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.