Oogkliniek Advent loopt tegen capaciteitsgrenzen aan

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De oogkliniek in het Adventziekenhuis, die vorig jaar november is geopend, loopt nu al tegen de grenzen van de capaciteit aan.

F01 AdventAl sinds de start kon worden gerekend op veel animo. In de eerste 48 uur nadat ze deze nieuwe service op Facebook wereldkundig hadden gemaakt, kreeg het ziekenhuis al 742 afspraakverzoeken. Het succes is echter zo groot dat de grenzen van wat verwerkbaar is in zicht zijn.

Advent heeft daarom een viertal aanbevelingen opgesteld om de toegang tot oogzorg op Curaçao te verbeteren. Dit is op te maken uit een rapportage van het ziekenhuis over de periode november 2023 tot en met juli 2024, die in handen is van het Antilliaans Dagblad.

,,Op dit moment, als iemand vandaag, 6 augustus 2024, belt voor een afspraak, krijgt hij/zij een afspraak in oktober 2024. Dus ondanks al onze inspanningen zitten we nog steeds op het randje van de vereiste wachttijd”, zo is te lezen. Gedoeld wordt op de maximale wachttijd voor een afspraak van twee maanden, die eerder door Sirving Keli, Inspecteur-Generaal voor de Volksgezondheid, is opgelegd.

,,Om onze opdracht te vervullen moeten we investeren in een goed oogzorgcentrum waar we kunnen uitbreiden en continue, kwalitatieve en veilige oogzorg kunnen garanderen”, meent Advent. Met dit doel beveelt het ziekenhuis vier investeringen aan.

Op de eerste plaats zou er geïnvesteerd moeten worden in een nieuwe oogkliniek met ruimte voor minstens drie onderzoekskamers, naast de andere benodigde voorzieningen. Ook moet er worden geïnvesteerd in oogzorgapparatuur en -materialen. De overige investeringen zijn van personele aard. Er zouden volgens Advent twee extra oogartsen in dienst genomen moeten worden, waarbij de Mexicaanse oogartsen - die bij toerbeurt in het ziekenhuis werken - behouden blijven en er zouden extra optometristen en administratief personeel aangenomen moeten worden.

Advent kreeg vorig jaar toestemming voor het opzetten van een oogafdeling, vanwege de lange wachtlijsten voor oogheelkundige zorg in het Curaçao Medical Center (CMC). In het Advent-rapport staat dat er op enig moment vorig jaar 525 patiënten bij het CMC op de wachtlijst stonden, waarvan sommigen al meer dan twee jaar.

,,We kregen toestemming voor vier roterende oogartsen uit Mexico om ervoor te zorgen dat de patiënten op de wachtlijst binnen een paar maanden geholpen zouden worden”, meldt het rapport. ,,Ondanks het feit dat we waren aangewezen als poliklinisch centrum voor het eiland, beperkten financiële beperkingen onze mogelijkheden om hieraan te voldoen. Met onze beperkte middelen investeerden we echter in het opzetten van onze oogkliniek, bestaande uit drie kamers, apparatuur, personeel en marketing van onze diensten om patiënten aan te trekken die een staaroperatie nodig hadden.”

Grote toestroom van patiënten
De grote toestroom aan patiënten resulteerde, in de eerste negen maanden dat de oogkliniek actief is, in 4.426 patiënten die een vorm van oogzorg ontvingen. Van hen had 55 procent alleen een behandeling nodig, maar geen operatie; 31 procent kwam voor vervolgconsulten na een staaroperatie; en 14 procent van deze patiënten kwam naar Advent in het kader van routinematig oogzorgonderzoek.

In diezelfde periode werden er in totaal 1.802 chirurgische ingrepen uitgevoerd. Voor het grootste deel - 80 procent - waren dit staaroperaties. Verder betrof 13 procent een ‘vitrectomie’, ofwel een glasvochtoperatie die onder meer wordt uitgevoerd bij netvliesloslating; en 7 procent ‘overige kleine ingrepen’.
Van die 1.802 operaties, werd ruim een kwart - 26 procent - uitgevoerd door Mexicaanse oogartsen. Meer dan 90 procent van de door hen uitgevoerde operaties betroffen staaroperaties.

,,Het aantal staaroperaties (510) dat in deze zes maanden is uitgevoerd door de Mexicaanse en interne oogartsen vertegenwoordigt 97 procent van de oorspronkelijke achterstand in het CMC (525). Daarnaast werden nog eens 940 staaroperaties van de wachtlijst van de lokale oogartsen uitgevoerd”, aldus Advent in haar rapportage.

Verder wordt in het rapport benadrukt dat er in de maanden maart en april van dit jaar geen operaties uitgevoerd werden door de Mexicaanse oogartsen ‘wegens machinestoring’. Lokale oogartsen hebben toen hun reguliere operaties voortgezet met de beschikbare apparatuur.

Uit het document is eveneens op te maken dat oogoperaties relatief zwaar op de beschikbare capaciteit drukken. Het gaat niet alleen om de oogoperatie zelf die moet worden uitgevoerd. Achteraf vinden er namelijk ook nog drie controleafspraken plaats.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.